Statssekretær Hagen besøkte mineområder på Sri Lanka
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Utenriksdepartementet
Nyhet | Dato: 12.03.2019
Statssekretær Marianne Hagen besøkte noen av de mest minebelagte områdene i verden da hun i forrige uke var med Halo Trust på minerydding nord på Sri Lanka.
Under sitt besøk lanserte hun et norsk bidrag på 60 millioner kroner til minerydding. Bidraget skal bistå landet med å nå målet om å bli minefritt innen 2020.
Statssekretæren besøkte også Maldivene for å gratulere med det demokratiske valget og diskutere mulighetene for økonomisk og multilateralt samarbeid.
Felttur til minefeltet
Sola står høyt på himmelen og skinner ned på det langstrakte området. Forhøyninger med sand kan ses her og der, omkranset av grønne trær og palmer. Frodig, som det ofte er på Sri Lanka. Ved første øyekast er det vanskelig å se hva slags område dette er. Et rødt skilt med påskriften «Danger» og den klassiske illustrasjonen av en hodeskalle og røde pinner langs veien, gjør det imidlertid mer tydelig. Dette er nemlig blant de tettest minebelagte områdene i hele verden. Stedet kalles Muhamalai og ligger nord på Sri Lanka.
Statssekretær Hagen var med Halo Trust til Muhamalai hvor organisasjonen rydder miner. Kledd i verneutstyr fikk hun demonstrert hvordan de ansatte arbeider for å finne minene og destruere dem. 40 prosent av Halo Trust sine ansatte er kvinner, hvor de fleste er ansvarlige for husholdningen. Halo Trust har jobbet med minerydding i landet i flere år, og vil sammen med Mines Advisory Group (MAG) motta støtten som gis over tre år.
Kvinner, fred og sikkerhet
Statssekretæren møtte også representanter fra en rekke kvinneorganisasjoner i Jaffna, som Norge støtter, for å diskutere situasjonen til kvinnelige krigsofre og kvinner generelt.
Forsoningsarbeidet i landet tar tid, og kvinnene i nord uttrykte blant annet frustrasjon over at kvinner blir diskriminert, både i politikken og i dagliglivet. Særlig gjelder dette de tidligere soldatene, enkene etter krigen og de med handikappede barn. Vold i hjemmet ble ellers sagt å være et økende problem, og det er vanskelig for kvinnene å få den hjelpen de trenger når de henvender seg til politiet.
Hagen møtte også Human Rights Commission, Office on Missing Persons og flere representanter fra sivilt samfunn. Her var blant annet Menneskerettighetsrådets resolusjon 30/1 et tema, da Sri Lanka har frist mot slutten av denne måneden til å innfri forpliktelsene fra 2015 . UNHRC 30/1 påla landet blant annet å etablere mekanismer for sannhetssøking og gjenoppreisning, samt en særdomstol for rettsforfølgelse av alvorlige krigsforbrytelser. Samtidig som Hagen anerkjente det arbeidet som har blitt gjort så langt, understreket hun viktigheten av å fortsette prosessen med demokrati og forsoning.
Næringslivsmuligheter på Maldivene
I forkant av besøket til Sri Lanka avla statssekretæren et besøk til Maldivene. Etter regimeskiftet i september 2018, har landets antidemokratiske utvikling snudd. Atmosfæren etter regimeskiftet i landet synes å være mer åpen og mer optimistisk, noe som kom fram i møtene statssekretæren hadde med flere politiske ledere, blant andre visepresidenten og utenriksministeren. Hagen bemerket at regjeringen har en historisk mulighet til å beskytte og konsolidere demokrati og menneskerettigheter.
Mulighetene for større multilateralt og økonomisk samarbeid mellom de to landene ble også diskutert. Statssekretæren hadde med seg en liten næringslivsdelegasjon som så på muligheten for samarbeid og investeringer på Maldivene, særlig innen ren energi, turisme og anleggsvirksomhet.