Historisk arkiv

Utviklingsministeren i Bangladesh, Myanmar og Laos

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein besøkte Myanmar, Bangladesh og Laos fra 24.-29. mars. Under besøket møtte utviklingsministeren blant annet representanter for myndighetene i alle tre land, sivilsamfunnsaktører og representanter for norsk næringsliv. Han var også på flere feltbesøk.

Norge har et omfattende engasjement for rohingya-flyktningene i Bangladesh og Myanmar. Utviklingsministeren startet reisen med et feltbesøk til flyktningeleirene i Cox’s Bazar hvor mer enn 900.000 flyktninger oppholder seg.

- Det var sterke møter. Det jeg har sett i Cox’s Bazar har gjort dypt inntrykk på meg. Jeg er imponert over det arbeidet som gjøres for å bedre situasjonen for flyktningene, sier Ulstein.

900.000 flyktninger oppholder seg i flyktningeleiren Cox’s Bazar, verdens største, på grensen mellom Bangladesh og Myanmar. (Foto: Gjermund Øystese, UD)
900.000 flyktninger oppholder seg i flyktningeleiren Cox’s Bazar, verdens største, på grensen mellom Bangladesh og Myanmar. Foto: Gjermund Øystese, UD

Han møtte Bangladesh sine myndigheter i Dhaka og hadde også møter med FN og andre utviklingsaktører som er engasjert i arbeidet for rohingyaene.

Norge har et bredt utviklingssamarbeid med Myanmar, innen demokrati, fred og forsoning, naturressursforvaltning og energi. I Yangon møtte utviklingsministeren norske og internasjonale utviklingsaktører.

- Det var nyttig å snakke med organisasjonene som jobber på bakken i Myanmar og forstår kompleksiteten i den politiske situasjonen, sier Ulstein.

Videre møtte utviklingsministeren norsk næringsliv, som bidrar til jobbskaping og fattigdomsreduksjon i Myanmar. Norske bedrifter spiller også en viktig rolle som pådrivere for utvikling i tråd med ansvarlig forretningsatferd.

I delstaten Rakhine besøkte utviklingsministeren en leir for internt fordrevne, en landsby og den muslimske ghettoen Aung Mingalar, der innbyggerne har vært internert siden 2012. Han snakket med innbyggere fra ulike etniske grupper og religioner om deres syn på den pågående konflikten og muligheter for forbedring. Utviklingsministeren besøkte også det norskstøttede Sittwe General Hospital.

Besøket til Myanmar ble avsluttet i hovedstaden Naypyidaw, der utviklingsministeren møtte myanmarske myndigheter.

- Jeg formidlet mine inntrykk fra besøket til Cox’s Bazar og Rakhine og understreket vår bekymring for behandlingen av rohingya-minoriteten, samt menneskerettighetssituasjonen generelt i Myanmar, sier Ulstein.

Bærekraftsballen gjør lykke overalt i verden. Her er utviklingsministeren med barn i den muslimnske ghettoen Aung Mingalar i Rakhine-provinsen. (Foto: Gjermund Øystese, UD)
Bærekraftsballen gjør lykke overalt i verden. Her er utviklingsministeren med barn i den muslimnske ghettoen Aung Mingalar i Rakhine-provinsen. Foto: Gjermund Øystese, UD

Samarbeidet om klasevåpen har vært et viktig og godt samarbeidsfelt mellom Norge og Laos i flere år. Laos er ett av landene som er hardest rammet av klaseammunisjon globalt.

- Jeg setter pris på den viktige rollen Laos spilte i arbeidet med å få på plass konvensjonen om klasevåpen, sier utviklingsministeren som var imponert over at rydding av klasevåpen er et eget nasjonalt bærekraftsmål i Laos. Dette ga han klart uttrykk for i sine møter med statsministeren og utenriksministeren. Norge bistår laotiske myndigheter med å oppfylle sine konvensjonsforpliktelser.  

Utviklingsministeren møtte også Norsk Folkehjelp som er en viktig partner for laotiske myndigheter i arbeidet med klasevåpen gjennom mange år. - Jeg fikk en grundig orientering om deres aktiviteter i Laos og ble imponert over deres arbeid i et krevende landskap.