Historisk arkiv

Utviklingsministeren møtte klimastreikere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Jeg tar klimaendringene på største alvor. At ungdom engasjerer seg for å bremse den globale oppvarmingen er viktig. Det bidrar til å legge press på oss som sitter i lederposisjoner – vi må intensivere vår innsats, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein.

Mandag møtte utviklingsministeren et knippe representanter for ungdomsorganisasjoner og andre klimastreikere. Foranledningen til møtet var klimastreiken fredag 22. mars, og at mange streikende ble skuffet da det viste seg at «utviklingsministeren» som snakket, i virkeligheten var Terje Tvedt på oppdrag for NRK Satiriks.

- Jeg har et oppriktig engasjement for klima og synes det var viktig å få snakket direkte med dem som arrangerte streiken, og særlig med noen av dem som ble lei seg for at de ble lurt, understreker Ulstein.

Ulstein benyttet også møtet til å fortelle litt om hva Norge gjør som nytter for klimaet i utviklingspolitikken.

- Det er viktig at konkrete eksempler på hva Norge allerede gjør, kommer frem. Så er vi hele tiden åpne for innspill for hvor vi bør gjøre mer, sier Ulstein.

Norge har ambisiøse mål om utslippsreduksjoner under Parisavtalen. På Granavolden bestemte regjeringen seg for å stramme ytterligere til og øke ambisjonen for vårt bidrag som skal sendes inn til FN i 2020.

- Som utviklingsminister er min oppgave å støtte land som er preget av ressursmangel, sterk befolkningsvekst, svakt styresett og fattigdom. Det er disse landene som rammes hardest av klimaendringene. Der klimaendringene forsterker presset på eksisterende motsetninger mellom land og folkegrupper, kan situasjonen i verste fall bli farlig, sier utviklingsministeren.

Norge har lenge vært en stor bidragsyter av finansiering av klimatiltak i utviklingsland. Dette gjelder for eksempel:

  • Klima- og skogsatsingen, totalt 3,2 milliarder kroner i 2019.
  • Klima, miljø og hav, økt til 4,7 milliarder kroner i 2019.
  • Det grønne klimafondet. Norge er allerede en stor bidragsyter. Fondet skal fylles på nytt og første møte i denne prosessen er i Oslo 4.-5. april 2019.
  • Klimatilpasning, midler som skal gå til å beskytte de fattigste og mest sårbare for de klimaendringene som allerede finner sted, og som vil fortsette å tilta i omfang i årene som kommer.