Historisk arkiv

Ulsteins første utenlandsreise som utviklingsminister til Etiopia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

4.-6. februar var utviklingsminister Dag-Inge Ulstein i Etiopia. Under besøket hadde han politiske samtaler med blant andre utenriksministeren, utdanningsministeren og visefinansministeren og møtte partnere som mottar norske midler. Han reiste også på feltbesøk for å se på klima- og utdanningsprosjekter.

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein på skolebesøk i Tigray-provinsen, Etiopia. Foto: Kari Eken Wollebæk, UD
Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein på skolebesøk i Tigray-provinsen, Etiopia. Foto: Kari Eken Wollebæk, UD

Etiopias statsminister Abiy Ahmed har det siste året drevet fram omfattende reformer. Målet med reformene er styrket demokrati, forsoningsprosess og økonomisk utvikling.

- Norge har et bredt samarbeid med Etiopia og vil være en sterk støttespiller for landets krevende reformagenda. Den siste tiden har vi sett en svært positiv utvikling innenfor demokrati, forbedring av menneskerettigheter og konfliktløsning både i Etiopia og på Afrikas horn. Reformer som styrker kvinners politiske deltakelse, dialog og næringslivets rammebetingelser vil bidra til bærekraftig vekst og positiv regional utvikling, sier utviklingsminister Ulstein.

Etiopia har tatt et imponerende klimalederskap globalt, til tross for å være ett av verdens fattigste land. - Det inspirerer å se med egne øyne hvordan vårt klimapartnerskap bidrar til klimasmart jordbruk og bekjemping av avskoging, sier Ulstein. 

- Norske organisasjoner har lange tradisjoner for å engasjere seg for de mest sårbare i Etiopia. De er helt sentrale i den norske innsatsen i Etiopia, ikke minst innenfor  for demokratiutvikling, likestilling og humanitær hjelp, fortsetter utviklingsministeren.

Utviklingsministeren deltok også på Den afrikanske unions (AU) høynivådialog om jenter på flukt, der han holdt åpningsinnlegget. – Jeg verdsetter spesielt AUs fokus på utdanning for de mest sårbare gruppene. Utdanning er et viktig samarbeidsområde for Norge og AU. Norges strategiske samarbeid med AU er også særlig viktig i en tid hvor globale normer og multilateralt samarbeid er under press, sier utviklingsminister Ulstein.