Historisk arkiv

Styrker de bilaterale båndene med Bulgaria

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Det gode samarbeidet mellom Norge og Bulgaria ble understreket under utenriksminister Ine Eriksen Søreides møte med Bulgarias utenriksminister Ekatarina Zaharieva i Sofia i dag.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreides og utenriksminister Ekatarina Zaharieva.
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og utenriksminister Ekatarina Zaharieva. Foto: Marte Lerberg Kopstad, UD

- Vi diskuterte flere tema der vi har felles interesser, både i vårt bilaterale forhold og ikke minst internasjonalt samarbeid i Nato og FN. Vi snakket også om europeisk samarbeid og den siste utviklingen rundt brexit. Vi er enige om å videreutvikle det gode samarbeidet om Vest-Balkan og spesielt se på prosjekter for ungdom. Det er viktig for stabilitet og økonomisk utvikling i regionen, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Norge og Bulgaria har 113 år med gode diplomatiske forbindelser, og et godt bilateralt samarbeid på mange områder, blant annet innen næringsliv. Bulgaria er fjerde største mottaker av EØS-midler i Europa. Prosjektene støtter opp om reform av rettssystemet, fattigdomsbekjempelse, sosial inkludering av sårbare grupper som romfolk, grønn innovasjon og næringsutvikling samt fornybar energi.

- Prosjektene som finansieres av EØS-midlene oppnår gode resultater. I tillegg til å bidra til å utjevne sosiale og økonomiske forskjeller, legger også støtten til rette for tettere samarbeid på en rekke felt som er viktige for begge land, sier Eriksen Søreide.

Bulgaria har mottatt EØS-midler siden landet ble medlem av EU i 2007, og var det første landet som fikk samtlige programmer godkjent under den nye ordningen av EØS-midler 2014-2021. Ti prosent av EØS-midlene som overføres til Bulgaria går til det sivile samfunn.

- NGO-fondet i Bulgaria er spesielt viktig siden sivilt samfunn har få andre finansieringskilder, sier Eriksen Søreide.