Historisk arkiv

Ny president for Verdensbanken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Verdensbanken er en av våre aller viktigste partnere. Jeg ønsker å videreføre det tette samarbeidet mellom Norge og Verdensbanken og gratulerer David Malpass med jobben som bankens neste president, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein.

Amerikaneren David Malpass ble i dag enstemmig valgt som Verdensbankens 13. president. Malpass, som er ansatt i det amerikanske finansdepartementet, var eneste kandidat til stillingen.

Sammen med sine nordiske og baltiske kolleger møtte utviklingsministeren David Malpass i Reykjavik 4. mars.

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein, Geir Haarde (Island), Bjørn Brede Hansen (UD)og David Malpass. Foto: Guri Solberg, UD
Fra venstre: Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein, Geir Haarde (Island), Bjørn Brede Hansen (UD) og David Malpass. Foto: Guri Solberg, UD

- I dialogen før valget har vi understreket tydelige forventninger om at Verdensbanken også under hans ledelse må være en drivkraft for internasjonalt samarbeid. Bankens innsats for fattigdomsbekjempelse, bærekraftig utvikling gjennom støtte til blant annet klimatiltak, sårbare grupper, utdanning og likestilling må videreføres, sier Ulstein.

Flere har fryktet at Malpass vil bremse Verdensbankens sterke engasjement for å stanse klimaendringene. Han har forsikret om at dette ikke er hans hensikt, og at han generelt vil forholde seg til vedtak som er fattet av bankens styre før hans tid.

- Malpass har uttalt seg positivt om Verdensbankens arbeid med helse og utdanning, og ikke minst for kvinner og likestilling. Dette er høyt prioriterte områder i norsk utviklingspolitikk. Jeg er også glad for at han flere ganger har understreket at Verdensbanken bør prioritere å jobbe med de fattigste landene, og for de aller mest sårbare gruppene, sier utviklingsministeren.