Sanksjoner mot Mali
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Utenriksdepartementet
Nyhet | Dato: 07.05.2020
Regjeringen har i dag vedtatt forskrift om sanksjoner i lys av situasjonen i Mali.
FNs sikkerhetsråd vedtok i 2017 et rammeverk for sanksjoner mot enkeltpersoner og enheter som aktivt hindrer fredsprosessen i Mali. Sanksjonene omfatter reiserestriksjoner og pålegg om frys av penger og formuesgoder tilhørende listeførte. Den 19. desember 2019 vedtok FNs sanksjonskomité for Mali å listeføre fem personer under de økonomiske frystiltakene. Den nye forskriften sikrer gjennomføring i norsk rett av FNs bindende vedtak.
De samme fem personene er tidligere ilagt reiserestriksjoner av FN. Disse er allerede gjennomført i norsk rett med hjemmel i utlendingslovgivningen. Forskriften er i hovedsak basert på EUs rådsforordning 2017/1770 av 28. september 2017. Brudd på forskriftens bestemmelser kan medføre bøter eller fengselsstraff. Tiltakene trer i kraft ved kunngjøring av forskriften.
Etter flere års konflikt ble det i 2015 inngått en fredsavtale mellom væpnede grupper som ønsker et uavhengig Nord-Mali (CMA), væpnede grupper som støtter myndighetene (Platforme) og Malis myndigheter. Fredsavtalen åpner for regional representasjon og bidrar til avvæpning av militante grupper. Implementeringen av fredsavtalen har imidlertid gått sakte, og sikkerhetssituasjonen har forverret seg i Mali samtidig som nye konflikter og terrorvirksomhet har spredt seg til nabolandene. Gjennomføring av fredsavtalen vil være et viktig skritt i retning av fred og forsoning i Mali, og til stabilitet i Sahel-regionen.
Mali er partnerland for Norges utviklingssamarbeid, og det er et bredt norsk engasjement i Mali. Norge deltar også i FNs fredsbevarende operasjon Minusma.
Forskriften vil være tilgjengelig på Lovdatas nettsider.