Historisk arkiv

Riksrevisjonen med rapport om UDs tildelinger til International Peace Institute

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksdepartementet har nå mottatt Riksrevisjonens rapport om tildelingene til International Peace Institute (IPI) og skal sette seg grundig inn i den. Konklusjonene gjelder forhold som ligger tilbake i tid, og tilskuddssystemene har blitt betydelig styrket og forbedret siden 2012. UD vil likevel vurdere om det fortsatt er områder som kan forbedres.

Tilskuddsforvaltning, det å gi økonomisk støtte til organisasjoner som skal bidra til å gjennomføre UDs strategiske mål, er en av de mest sentrale oppgavene UD har. Det er viktig at alle i og utenfor UD har tillit til at dette arbeidet gjennomføres i tråd med Stortingets vedtak, gjeldende lover og regler, interne retningslinjer og avtaler som inngås mellom UD og de som mottar midler. Det skal være, og er i dag, stor åpenhet rundt UDs tilskuddsforvaltning.

Norske tilskuddsmidler skal brukes i henhold til avtalen. Dersom midler er brukt i strid med avtalen, skal dette følges opp.

Utenriksdepartementet har nulltoleranse for økonomiske misligheter og annet misbruk av fellesskapets midler. Nulltoleransepolitikken følges opp gjennom departementets retningslinjer for praktisering av nulltoleranse for økonomiske misligheter.

Utenriksdepartementet har siden 2013 gjennomført en rekke tiltak som skal bidra til å styrke systemene og løfte kvaliteten på tilskuddsforvaltningen i utenrikstjenesten.

  • Veilederen for tilskuddsforvaltning (Grant Management Manual / «GMM») som ble tatt i bruk i 2013, innførte nye og enhetlige rutiner for tilskuddsforvaltning for Utenriksdepartementet og Norad som skal sikre bedre etterlevelse av lovpålagte og interne krav. Saksbehandlerne finner dermed all informasjon om tilskuddsforvaltning på ett sted, og det er klart hvilke regler som gjelder.
  • Dette er i dag et digitalt veiledningssystem som er tilgjengelig for saksbehandlere i hele utenrikstjenesten og som oppdateres og vedlikeholdes fortløpende. (Grant Management Assistant, GMA – erstattet GMM i 2019).
  • Forvaltningen ble ytterligere styrket gjennom opprettelsen av en seksjon for tilskuddsforvaltning i 2014 som etablerte et tverrfaglig fag- og kontrollmiljø for tilskuddsforvaltning i UD. Seksjonen inngår i Utenriksdepartementets internkontroll og jobber med systemutvikling, rådgivning, opplæring, etterlevelse av reglene og kvalitetssikring.
  • For å styrke systemene ytterligere har Utenriksdepartementet nedsatt en egen arbeidsgruppe som har sett på UDs praktisering av nulltoleranseprinsippet for økonomiske misligheter. De har nå levert sin rapport til departementsledelsen. Utenriksdepartementet vil gjennomgå funnene og anbefalingene i rapporten og implementere eventuelle nødvendige tiltak. Målet er hele tiden å bedre kontrollen med bruken av tilskuddsmidlene.

I denne rapporten pekes det spesielt på betydningen av habilitetsvurderinger. Det er den enkelte selv som må gjøre vurderinger av sin egen habilitet, og når det er tvil skal det løftes opp til diskusjon og eventuelt en vurdering gjort av rettsavdelingen i UD eller lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet.