Ønsker våpenhvileavtale i Sør-Sudan velkommen
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Utenriksdepartementet
Pressemelding | Dato: 10.05.2014
- Avtalen undertegnet i går av president Salva Kiir og tidligere visepresident Riek Machar kan være et vendepunkt i den alvorlige konflikten i Sør-Sudan. Det er nå avgjørende at denne avtalen etterleves av partene, sier utenriksminister Børge Brende.
Avtalen innebærer at partene skal legge ned våpnene innen 24 timer og holde styrkene i sine nåværende posisjoner, slik at humanitære organisasjoner kan nå ut med nødhjelp. Over 960.000 personer har flyktet internt i Sør-Sudan siden konflikten start, og nærmere 300.000 personer har flyktet ut av landet. Titusener av mennesker antas å være drept i den 5 måneder lange konflikten. Avtalen ble fremforhandlet i Addis Abeba i går under ledelse av Etiopias statsminister Hailemariam Dessalegn. Avtalen fastslår at det må dannes en nasjonal overgangsregjering som skal ha ansvaret for utformingen av en ny grunnlov, nasjonal forsoning og lede landet frem mot valg. Prosessen skal inkludere de krigførende partene, tidligere fengslede medlemmer av regjeringspartiet SPLM, andre politiske partier, sivilt samfunn og religiøse ledere.
Utenriksministeren var denne uken i Sør-Sudan og Etiopia, der han manet de stridende partene til å legge ned våpnene, og diskuterte veien videre med aktørene som er involvert i fredsprosessen.
-Jeg så med egne øyne de enorme lidelsene folk har blitt utsatt for da jeg besøkte Sør-Sudan denne uken. Avtalen gir forhåpninger om at krigshandlingene i Sør-Sudan opphører, men dette krever at partene faktisk overholder avtalen, slik de fem millioner menneskene i akutt nød får tilgang på humanitær hjelp, de som er drevet på flukt kan vende hjem og en forsoningsprosess kan starte. En nasjonal overgangsregjering må nå etableres som kan bringe landet ut av de borgerkrigsliknende tilstandene vi har sett siden konflikten startet i desember, sier Brende.
Norge har bidratt økonomisk til fredsprosessen, og samarbeider tett med USA og Storbritannia i den såkalte Troikaen, som har støttet opp under den regionale organisasjonen IGADs ledelse av forhandlingene. Utenriksministeren var denne uken på reise i regionen for å støtte opp under fredsprosessen og forberede den humanitære giverkonferansen for Sør-Sudan som finner sted i Oslo den 20. mai.
- Jeg vil gi honnør til Etiopias statsminister Hailemariam Dessalegn for å ha bidratt til å få denne avtalen på plass. Avtalen gir forhåpninger om at det kan startes reelle forhandlinger som bringe Sør-Sudan tilbake til en fredelig utvikling. Denne avtalen er bare et første skritt mot en fredelig løsning. Det er store humanitære behov i Sør-Sudan. Med en våpenhvile på plass vil tilgangen for humanitær bistand bli enklere. Jeg ser frem til å være vert sammen med FN for den store humanitære giverkonferansen som finner sted i Oslo den 20. mai, sier utenriksministeren.