Økt humanitær støtte til rohingyakrisen
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Utenriksdepartementet
Pressemelding | Dato: 23.10.2017
- Situasjonen i overfylte flyktningleirer i Bangladesh er svært vanskelig. Norge bidrar nå med ytterligere 25 millioner kroner til humanitær innsats, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.
Over 582.000 personer har flyktet fra Rakhine i Myanmar til Bangladesh på under to måneder. De fleste er kvinner og barn fra den muslimske minoriteten rohingya. På en giverkonferanse i Genève i dag, arrangert av FN sammen med EU og Kuwait, annonserer Norge ytterligere støtte til flyktningleirene. Til sammen har Norge bidratt med 80 millioner kroner til humanitær bistand både i Rakhine og i Bangladesh.
- Rohingyaer i Myanmar, og de som har søkt tilflukt i Bangladesh, har et akutt behov for beskyttelse og humanitær bistand. Deres grunnleggende menneskerettigheter må respekteres, og de trenger en varig løsning på spørsmålet om statsborgerskap. Dette er primært myndighetene i Myanmar sitt ansvar. Norge har et bredt engasjement i landet. Vi vil fortsette å være tydelige om disse spørsmålene i vår dialog med myndighetene, sier Eriksen Søreide.
Hun gjentar oppfordringen til myndighetene i Myanmar om å gi internasjonale humanitære organisasjoner tilgang til å bistå sivilbefolkningen i de mest utsatte områdene i Rakhine.
Over 800.000 flyktninger befinner seg nå på en liten landstripe, Cox Bazaar, i Bangladesh. Ifølge FN er det store og akutte behov for husly, helsetilbud, beskyttelse, vann og tilgang til sanitæranlegg. Presset på landområdet og ressursene er store. Dette får også betydelige konsekvenser for lokalbefolkningen. De humanitære organisasjonene skalerer nå opp sin innsats, men behovene er større enn kapasiteten. FN har lagt frem en plan for bistandsinnsatsen, der det bes om 434 millioner dollar for å gi nødhjelp til 1,2 millioner flyktninger og fattige lokale i Bangladesh i seks måneder.