Historisk arkiv

Presseinformasjon

Statssekretær Jakobsen til Abu Dhabi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Statssekretær Aksel Jakobsen deltar 19. november på en konferanse om utryddelse av infeksjonssykdommer, som kronprinsen av Abu Dhabi og Bill & Melinda Gates Foundation er vertskap for. Han signerer også en avtale om støtte til det internasjonale byrået for fornybar energi.

Hovedformålet med arrangementet «Reaching the Last Mile Forum» er å sikre finansiering for Global Polio Eradication Initiative (GPEI) i perioden 2019-2023.

- I 1988 var det poliosmitte i mer enn 125 land, og 1000 barn ble rammet av lammelser hver dag. Siden den gang er poliotilfellene redusert med 99 prosent takket være vaksineringstiltak. Dette er et fantastisk resultat, og Norge vil videreføre sin støtte til arbeidet for en poliofri verden, sier statssekretær Aksel Jakobsen. 

Verden satte seg som mål å utrydde polio i 1988, og det var da GPEI ble dannet.

Målet om å stoppe all spredning av poliovirus innen 2018 er ikke nådd, men det er nå bare i Afghanistan og Pakistan vi fortsatt ser såkalt vilt poliovirus.

- Vi ser dessverre en økning i utbrudd av poliovirus avledet av vaksiner. Dette skyldes at for få blir vaksinert flere steder i Afrika og Asia. Under påfyllingskonferansen i Abu Dhabi vil jeg derfor annonsere videreføring av 50 millioner kroner årlig for de neste to årene til WHOs polioarbeid. I tillegg vidererfører Norge støtten til poliovaksine gjennom Gavi, understreker Jakobsen.

Norge har lenge vært en viktig bidragsyter i kampen mot polio, og bidro i perioden 2014-2019 med 240 millioner kroner årlig til GPEI. Hvert av disse årene gikk 190 millioner kroner til introduksjon av rutinevaksinering med inaktivert poliovaksine og 50 millioner kroner til WHOs polioarbeid.

Jakobsen skal også signere en avtale med det internasjonale byrået for fornybar energi (Irena). Irena har som formål å fremme økt produksjon og bruk av fornybar energi, og er den første globale organisasjonen med hovedkontor i Midtøsten. Norge undertegnet vedtektene om opprettelse av Irena i 2009 sammen med 75 land og var blant de første landene som ratifiserte vedtektene. I dag har Irena 160 fullverdige medlemsland, i tillegg til EU. Ytterligere 23 land har signert avtaler om medlemskap og er i prosess med ratifisering. I år bidrar Norge med cirka 1,8 millioner kroner i kjernestøtte til Irena og signerer nå en ny rammeavtale med organisasjonen.

- Irena har vært i en god og operativ fase de siste årene, og har fått en klar og tydelig stemme for fornybar energi på klima- og FN-toppmøter. Derfor prioriterer regjeringen nå en betydelig opptrapping av vår støtte til 40 millioner kroner for perioden 2020-21, sier Jakobsen.

Tilskuddet til Irena skal brukes til å støtte en ordning for å bistå små øystater i overgang fra fossil til fornybar energi (Sids Ligthouses Initiative) og til gjennomføring av Irenas arbeidsprogram for 2020-21.

Relevante lenker:

Pressekontakt: UDs pressevakt, 23 95 00 02 (ikke sms)