Historisk arkiv

Presseinformasjon

Høring om Norge i FNs menneskerettighetsråd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide redegjør 6. mai for FNs menneskerettighetsråd i Genève om hvordan Norge ivaretar menneskerettighetene. Det er tredje gang Norge høres.

- I en tid med sterkt press mot menneskerettighetene og multilateralt samarbeid, er det viktig å slutte opp om høringene i FNs menneskerettighetsråd. Ingen land er utlært om menneskerettighetene, og jeg forventer at vi får nyttige innspill, sier utenriksminister Eriksen Søreide. 

Alle FNs medlemsland er hvert femte år gjenstand for høringer i Menneskerettighetsrådet om hvordan de ivaretar sine menneskerettighetsforpliktelser.

I høringene gir FNs medlemsland anbefalinger til andre land om hva som bør gjøres for å forbedre menneskerettighetssituasjonen. Alle land får anbefalinger og alle kan gi anbefalinger. Mottakerne kan selv velge hvilke anbefalinger de vil godta. Ordningen ble innført i 2006.

Landet som skal opp til høring utarbeider en rapport i forkant. Norges rapport som ligger til grunn for denne landhøringen ble offentliggjort i februar. I tillegg til denne rapporten har FNs menneskerettighetsråd utarbeidet rapporter. Norsk institusjon for menneskerettigheter og en rekke sivilsamfunnsorganisasjoner har også fremmet sine vurderinger.

I tillegg til utenriksministeren deltar statssekretærer fra Justis- og beredskapsdepartementet og Kulturdepartementet på høringen i Genève. Elleve departementer har deltatt i forberedelsene.

Pressekontakt: Mari Bangstad, mobil 414 40 871 (med på reisen)