Historisk arkiv

Presseinformasjon

Utenriksministeren til New York

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksministeren besøker New York og FN 1. mars. Her skal hun bl.a. markere 20-årsdagen for at minekonvensjonen trådte i kraft.

Minekonvensjonen ble vedtatt i Oslo i 1997 og er sannsynligvis den meste vellykkede nedrustningsavtalen i nyere tid.

- Norge har presidentskapet for minekonvensjonen i 2019 og er blant de fem landene i verden som gir mest til mineinnsats. I 2019 vil regjeringen bidra med over 325 millioner kroner til kartlegging og rydding av miner i 19 land, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

- Nesten 90 prosent av alle mennesker som ble registrert drept og såret som følge av landminer i 2018, var sivile, og nær halvparten var barn. I New York markerer vi derfor minekonvensjonsjubileet med å drøfte hvordan vi skal beskytte mennesker enda bedre mot miner, fortsetter Eriksen Søreide.

I New York skal utenriksministeren også diskutere kvinners rolle i å forebygge voldelig ekstremisme sammen med FNs generalsekretær Antonio Guterres og representanter for 40 land. Norge leder sammen med Jordan en vennegruppe i FN for forebygging av voldelig ekstremisme.

- Skal vi lykkes med å forebygge voldelig ekstremisme, må vi også ta tak i de underliggende årsakene, og det er viktig å inkludere kvinner i dette arbeidet, sier utenriksministeren.

Eriksen Søreide skal også ha en rekke andre møter i New York, blant annet om situasjonen i Sahel-regionen.

- Norge forsterker innsatsen i Sahel i tråd med vår Sahel-strategi. Sikkerhetsinnsats alene er ikke tilstrekkelig, derfor inkluderer strategien både humanitær bistand og tiltak som kan bidra til stabilisering og fred og forsoning, avslutter utenriksministeren.

Pressekontakt (med på reisen): Kari Eken Wollebæk, e-post: kew@mfa.no, mobil: +47 928 27 327