100 land lover å beskytte skoler og barn mot angrep i konflikt
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Utenriksdepartementet
Pressemelding | Dato: 20.11.2019
Skoler, elever og lærere er utsatt for angrep i mange konfliktsituasjoner i verden i dag. Nå har 100 land sluttet seg til en erklæring om å arbeide for å beskytte barn og utdanning i konflikt. - Norge har spilt en ledende rolle i dette arbeidet og vi er glade for å se at land følger opp med praktisk handling, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.
Utdanning for barn og unge i kriserammede land er et satsingsområde for Norge. I 2015 møttes 37 stater i Oslo for å lansere en internasjonal politisk erklæring for å styrke beskyttelsen av utdanning. Den er innebærer blant annet å følge konkrete retningslinjer for å beskytte skoler og universiteter mot militær bruk i væpnet konflikt. I dag ble det bekreftet at land nummer 100, Ukraina, har sluttet seg til erklæringen.
- Mye arbeid gjenstår, men vi ser allerede nå at erklæringen har ført til praktiske tiltak som har effekt. FNs fredsbevarende styrker følger erklæringen og retningslinjene, og en rekke land, deriblant Afghanistan, Mali, Yemen og Nigeria, gjennomfører tiltak for at skoler ikke skal brukes for militære formål. Det har ført til at antall slike hendelser har gått markant ned, sier utenriksminister Eriksen Søreide.
Hun gir honnør til sivilsamfunnsaktører med Redd Barna i spissen, som gjennom flere år har pekt på hvordan manglende utdanning og angrep på skoler i konfliktsituasjoner har store konsekvenser for barn og lokalsamfunn. De identifiserte blant annet bruk av skoler for militære formål som et problem, og jobbet fram retningslinjer og praktiske tiltak for stater og andre parter i konflikt. Sammen med Argentina ledet Norge en konsultasjonsprosess med stater for å fremme retningslinjene mot militær bruk av skoler, og forankre det i bredere politisk erklæring om beskyttelse av barn og utdanning. Resultatet ble Safe Schools-erklæringen fra 2015.
Siden da har Norge arbeidet sammen med andre stater, Redd Barna, FNs spesialrepresentant for barn i væpnet konflikt, FN-organisasjoner, Røde kors-bevegelsen og andre sivilsamfunnsorganisasjoner for å få stater med og enda viktigere, omsette erklæringen til praktiske endringer og bedre etterlevelse av humanitærretten.
Denne erklæringen er i dag blitt et viktig instrument for beskyttelse av sivile som brukes av humanitære organisasjoner, FN og i dialog mellom stater. For oversikt over hvilke land som har sluttet seg til, se: States that have endorsed the Safe Schools Declaration.