Norsk formannskap i Haag-kodeksen mot spredning av ballistiske missiler
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Utenriksdepartementet
Pressemelding | Dato: 04.06.2019
Norge overtok mandag 3. juni formannskapet i Haag-kodeksen mot spredning av ballistiske missiler (The Hague Code of Conduct Against Ballistic Missile Proliferation, forkortet til HCOC).
- Det norske formannskapet i Haag-kodeksen er en del av et omfattende norsk engasjement for ikke-spredning og nedrustning. Haag-kodeksen er et politisk bindende samarbeid som skal bidra til åpenhet om ballistiske missilprogrammer og hindre spredning av missilteknologi. Åpenheten bidrar til at oppskytinger av for eksempel forskningsraketter, ikke mistolkes som angrepsmissiler, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.
Haag-kodeksen skal bidra til å hindre spredning av leveringsmidler for masseødeleggelsesvåpen (kjemiske, biologiske og nukleære våpen). Land som har sluttet seg til kodeksen forplikter seg til å dele informasjon om nasjonale missil- og romaktiviteter og forhåndsvarsle oppskytinger av ballistiske missiler, for eksempel sivile oppskytinger som plasserer satellitter i rommet. Åpenhet og informasjonsdeling er sentralt for å unngå mistro og misforståelser, og kodeksen er et viktig bidrag til forutsigbarhet og stabilitet. Haag-kodeksen er særlig viktig i det internasjonale ikke-spredningsarbeidet, og den er knyttet til FN gjennom flere resolusjoner som FNs generalforsamling har vedtatt.
- I dag har 140 land sluttet seg til Haag-kodeksen. En prioritert oppgave for det norske formannskapet er å få flere land til å slutte seg til kodeksen. Ved å slutte seg til Haag-kodeksen, kan land som ikke har missilprogrammer vise at de støtter opp om det internasjonale ikke-spredningsarbeidet, sier utenriksministeren.
Det norske formannskapet blir viktig frem mot tilsynskonferansen for Ikke-spredningsavtalen (NPT), som finner sted i New York i 2020. Norge leder også det internasjonale arbeidet med verifikasjon av nedrustning, og tiltrer styret i Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) til høsten. Neste sommer vil Norge bli del av eksekutivrådet i Organisasjon for forbud mot kjemiske våpen (OPCW).