Historisk arkiv

Presseinformasjon

Utviklingsministeren besøker Uganda og Kongo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein besøker Uganda og Den demokratiske republikken Kongo (DR Kongo) 3.-8. mai for møter med politiske ledere og sivilsamfunnet, og for å se på norskstøttede prosjekter. Han vil også møte fredsprisvinner Dennis Mukwege.

Viktige temaer for besøket er energi- og skogsamarbeid, flyktningerespons, moderne slaveri, seksuell og kjønnsbasert vold, menneskerettigheter og sivilsamfunnets rolle, samt betydningen av næringslivet for utvikling. 

- Jeg ser frem til å besøke Ugandas største vannkraftverk, der norske SN Power eier 65% av aksjene. Det er også viktig for meg å møte flyktninger, overlevende for moderne slaveri og personer med nedsatt funksjonsevne. Jeg vil lære mer om hvordan flyktninger får muligheter til å skape seg nye liv i Uganda og lever sammen med vertssamfunnene, sier utviklingsministeren. 

Uganda er et av Norges partnerland for langsiktig utviklingssamarbeid. Uganda er også vertskap for Afrikas største, og verdens tredje største, flyktningbefolkning på om lag 1.2 millioner mennesker. Ulstein vil ha møter med ugandiske myndigheter, og han vil også treffe blant annet kvinnelige entreprenører, sivilsamfunnsorganisasjoner, og bedrifter der Norfund har investeringer. Norge har i nesten 30 år bidratt med støtte til og investeringer i ren energi i Uganda.   

Norge gir betydelig med bistand til innsats i Den demokratiske republikken Kongo (DR Kongo). Besøket gir en anledning til å styrke Norges dialog både med landets nyvalgte president og med sivilt samfunn. Norges støtte til bevaring av regnskogen i Kongobassenget blir et viktig samtaleemne i møtet med kongolesiske myndigheter. Andre viktig tema for besøket er hvordan innsatser for fred, nødhjelp og langsiktig utvikling kan bli bedre samordnet, og de uholdbare forholdene i gruveindustrien, særlig barnearbeid. Utviklingsministeren vil også møte fredsprisvinner Dennis Mukwege.

- Det er mye som ligger til rette for å videreutvikle samarbeidet mellom Norge og Kongo. Det er viktig at landet utvikler seg i retning av stabilitet og demokrati. Fred er avgjørende for å løse Kongos fattigdomsutfordringer. Samarbeidet med Kongo er også sentralt i arbeidet mot seksualisert vold, sier utviklingsministeren.

Pressekontakt: Per Bardalen Wiggen, per.wiggen@mfa.no, mob.: 91558486