Historisk arkiv

Presseinformasjon

Utenriksministeren deltar på digitalt ministermøte i Europarådet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide holder innlegg på Europarådets ministermøte 4. november. Møtet, som skulle vært gjennomført i mai, avholdes i år digitalt.

Europarådet er en mellomstatlig organisasjon med 47 europeiske medlemsland som jobber for fremme av demokrati, menneskerettigheter og rettsstatsprinsipper. 

- Pandemien har vist at arbeidet Europarådet gjør er svært viktig. Det er i møtet med store kriser vi må stå støtt på de grunnleggende prinsippene som vi tufter samfunnet på. Europarådet har tatt opp viktigheten av at tiltak land har iverksatt under pandemien må være nødvendige, forholdsmessige, ikke-diskriminerende, tidsbegrensede, gjenstand for overprøving og i samsvar Den europeiske menneskerettskonvensjonen og andre menneskerettsforpliktelser. Jeg vil takke det greske og det foregående georgiske formannskapet for innsatsen, og ønske det påtroppende tyske formannskapet velkommen, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Møtet holdes på 70-årsdagen for vedtagelsen av Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

- Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen har hatt stor betydning for utviklingen av menneskerettigheter i Europa. Den er nå inkorporert i mange lands nasjonale lover og rettssystem. Den europeiske menneskerettighetsdomstolen har hatt en avgjørende rolle i å utvikle konvensjonen og gi viktig veiledning om hvordan bestemmelsene i konvensjonen skal forstås, sier Eriksen Søreide.

Pressekontakt: Kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad, 99 52 20 26.