Norge øker bistanden til vaksineutvikling med 2,2 milliarder kroner
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Utenriksdepartementet
Pressemelding | Dato: 27.03.2020
Norge øker støtten til arbeidet med å utvikle en vaksine mot viruset som forårsaker covid-19-pandemien og fremtidige epidemier med 2,2 milliarder kroner.
Pengene går til Den globale koalisjonen for forebygging av epidemier og pandemier (Cepis) arbeid med vaksineutvikling. Dagens beslutning om nye 2,2 milliarder kroner kommer på toppen tidligere annonserte bidrag på til sammen 1,636 milliarder kroner.
- Vi gjør dette for å få frem en koronavaksine - og for å forberede oss på neste pandemi. Dette gjør vi gjennom å gi forskningspenger til Cepi, som Norge har hatt en sentral rolle i å bygge opp, sier statsminister Erna Solberg.
- Vi står i en meget dramatisk global situasjon, og vi forventer at de nærmeste ukene og månedene vil vise oss det enorme omfanget og behovene for hjelp i fattige og sårbare land med svake helsesystemer. Norge var blant initiativtakerne til Cepi og har gitt betydelige bidrag over flere år, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein.
Situasjonen i Afrika er spesielt bekymringsfull akkurat nå. Ifølge Verdens helseorganisasjon har de begrenset kapasitet til å ta prøver og tester, og det er mangel på velfungerende helseinstitusjoner og utstyr for å beskytte arbeidere i frontlinjen. Et større utbrudd av viruset vil føre til katastrofale lidelser.
- Nå er det viktig å sette Cepi i stand til raskest mulig å utvikle en vaksine mot covid-19. I tillegg til denne ekstrabevilgningen kontakter regjeringen aktivt våre kolleger i andre land for å mobilisere mer penger til Cepis livsviktige arbeid, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.
Cepi opplyser at de er i gang med kliniske tester av en vaksine, og at de har to andre kandidater klare. Om dette lykkes, vil de kunne ha en vaksine klar for produksjon i løpet av 12 til 18 måneder.
- Verden står oppe i denne krisen fordi vi ikke var forberedt. Det viktigste forebyggende tiltaket for pandemier, er vaksiner. Det gjelder for alle mennesker over hele verden. Nå må vi sikre en rettferdig fordeling av utviklede vaksiner, medisiner og diagnostisk utstyr, slik at vi også når de mest sårbare og fattige landene i verden, sier utviklingsminister Ulstein.
Fakta om Cepi:
- Den globale koalisjonen for forebygging av epidemier og pandemier (Cepi)
- Etablert i 2017 i etterkant av ebola-krisen for å finansiere utvikling av vaksiner mot sykdommer med epidemisk potensial.
- Norge var blant initiativtakerne til Cepi og viktige andre givere og partnere er bl.a. India, Japan, Storbritannia, Tyskland, Bill og Melinda Gates-foundation og Wellcome Trust.
- Norge har tidligere annonsert bidrag på bidrar med 1,636 milliarder kroner i perioden 2017-2025 og øker nå altså bidraget med ytterligere 2,2 milliarder kroner for perioden 2020-2030