Innføring av regionale tiltak
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: regjeringen.no
Artikkel | Sist oppdatert: 06.12.2021
I regioner med høyt smittetrykk og stor belastning på helse- og omsorgstjenesten, og hvor det er behov for samordning av smitteverntiltak, kan regjeringen innføre regionale smitteverntiltak i aktuelle kommuner. Slike regionale tiltak vil bli innført etter råd og anbefalinger fra kommunene, statsforvalter, Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.
For å slå ned et smitteutbrudd kan det være nødvendig å innføre strengere tiltak for flere kommuner i en region, slik at innsatsen blir koordinert og samordnet.
Det kan være nødvendig med statlig fastsettelse av regionale tiltak i forskrift i følgende situasjoner:
- I regioner med høyt smittetrykk og stor belastning på helse- og omsorgstjenesten, hvor det vil være behov for samordning som kommunene selv ikke får til innen rimelig tid.
- Det samme gjelder hvor utviklingen er slik at regionene står i fare for å komme i en slik situasjon.
Ved behov for samordning av tiltak i flere kommuner i en region er det statsforvalter som utarbeider forslag til tiltakspakke overfor aktuelle kommuner, i samråd med Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.
Dersom enkelte kommuner fortsatt ikke ønsker å fastsette lokale tiltak, eller den regionale samordningen av tiltak vil ta for lang tid, oversender Helsedirektoratet sin tilråding til Helse- og omsorgsdepartementet. Slik tilråding vil basere seg på innspill og vurderinger fra berørte kommuner, statsforvalter og Folkehelseinstituttet. Helse- og omsorgsministeren beslutter deretter om regionale tiltak skal fastsettes i forskrift, og avgjør hvilke tiltak det skal være og hvor lenge de skal vare.
Det er per 9. desember 2021 ingen kommuner som har regionale smitteverntiltak.