Vår digitale sårbarhet
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet
Aftenposten, 21. juli
Tale/innlegg | Dato: 21.07.2014
Av: Tidligere justis- og beredskapsminister Anders Anundsen, Tidligere statsminister Erna Solberg
De siste 15-20 årene er vi blitt stadig mer avhengig av informasjons- og kommunikasjonsteknologi. Gevinsten av denne utviklingen er betydelig. Samtidig har de raske samfunnsendringene gjort IKT til en strategisk sikkerhetsutfordring, skriver statsministeren og justis- og beredskapsministeren et Aftenposten-innlegg.
De siste 15-20 årene er vi blitt stadig mer avhengig av informasjons- og kommunikasjonsteknologi. Gevinsten av denne utviklingen er betydelig. Samtidig har de raske samfunnsendringene gjort IKT til en strategisk sikkerhetsutfordring.
Kartlegger sårbarheten
Regjeringen har derfor nedsatt et utvalg som skal kartlegge samfunnets digitale sårbarhet slik at vi kan få et solid faglig grunnlag for ytterligere å styrke og samordne vår beredskap. Teknologien er i de aller fleste hjem og arbeidsplasser. På operasjonsstuen, på kraftstasjonen og i politibilen. De fleste samfunnsviktige funksjoner er i dag digitalisert.
Både næringslivet og det offentlige har utnyttet de teknologiske mulighetene for å lage raskere tjenester og bli mer effektive. For 15 år siden gikk de aller fleste i banken for å betale regningene. I dag har nesten 90 prosent av oss nettbank. Mange av dere leser denne teksten på nettbrett eller mobil. Internett har bidratt til demokratiutvikling og skapt nye arenaer for samhandling mellom myndigheter og innbyggere.
Samtidig er de digitale tjenestene blitt kritiske for at samfunnet skal fungere normalt. For eksempel er leveranser fra finanssektoren helt avhengig av kraftnett og elektronisk kommunikasjon. Digitaliseringen har også åpnet for nye, alvorlige trusler. De kommer både fra statlige aktører og organiserte, kriminelle nettverk. Å kutte strømforsyning eller sende ut feilinformasjon har alltid vært virkemidler i konfliktsituasjoner, men med dagens digitalisering kan man gjøre det mer effektivt og fra lang avstand. Nylig viste det seg at en 17-åring sto bak angrep mot noen av våre største bedrifter.
Regjeringen har nedsatt et utvalg med bred faglig kompetanse som skal beskrive de digitale sårbarheter Norge står ovenfor. Spesielt sårbarheter innen kritiske samfunnsfunksjoner og kritisk infrastruktur skal analyseres nærmere. Utvalget skal foreslå tiltak for å redusere uakseptabel risiko og sårbarhet. Vi vil også at utvalget beskriver hvilke dilemmaer vi må ta hensyn til når vi skal avdekke, håndtere og etterforske digitale angrep.
Kostnader og ulemper
Hva er effekten av risikoreduserende tiltak - sett opp mot kostnader og ulemper? Hva er riktig balanse mellom forebyggende tiltak og evne til skadereduksjon dersom hendelser faktisk inntreffer? Hvilken grad av sårbarhet bør samfunnet være beredt til å leve med?
Norge skal være i front internasjonalt med å levere digitale tjenester til innbyggere og næringsliv. Tilstrekkelig sikkerhet er en forutsetning for å kunne bruke de mulighetene som finnes i et digitalt samfunn. Et slikt mål krever at sikkerhet sees i sammenheng med de økonomiske og sosiale mulighetene digitalisering innebærer. Vi må finne den rette balansen mellom hva vi kan gjøre og hva vi burde gjøre.