Takk til deltakerne i Viking Sky-redningsaksjonen
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet
Tale/innlegg | Dato: 24.04.2019
Av: Tidligere samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring‐Gjedde (Med forbehold om endringer under fremføring.)
Tale ved lunsj for deltagere i Viking Sky-redningsaksjonen, regjeringens representasjonslokaler i Parkveien 45 i Oslo, onsdag 24. april 2019.
Kjære alle sammen!
Da motorene til cruiseskipet Viking Sky stoppet utenfor Hustadvika lørdag 23. mars, oppstod en svært dramatisk situasjon som kunne ha fått katastrofale følger. Været var svært dårlig. Det stod om minutter før Viking Sky gikk på grunn. 1373 mennesker var om bord. I tillegg fikk lasteskipet Hagland Captain motorproblemer og sendte nødmelding samme kveld.
Det var en fullstendig uventet og kompleks situasjon til sjøs og den involverte et svært høyt antall mennesker. Det ble umiddelbart igangsatt en redningsaksjon.
Hovedredningssentralen på Sola koordinerte redningsressurser fra blant annet Kystvakten, den offentlige redningshelikoptertjenesten, redningshelikoptre fra petroleumsnæringen og privateide taubåter. Arbeidet med å få passasjerer brakt trygt på land, gjorde at det var nødvendig å foreta beslutninger raskt og tenke alternative løsninger for å redde flest mulig liv.
Nødetatene, fylkesmannen, kommuner, sivilforsvar, Heimevern og andre beredskapsressurser hadde viktige roller på land. Det ble satt krisestab i de berørte kommunene. Frivillige stilte opp fra Røde Kors og Norsk Folkehjelp, kommunenes beredskap fungerte og flere sykehus håndterte passasjerer med personskader.
Nesten 500 mennesker ble evakuert med helikopter. Viking Sky og alle de involverte kom seg trygt til land. Besetningen på Hagland Captain ble også reddet av helikoptre, etter å ha først hoppet i sjøen. Alle ble tatt godt hånd om av et solid hjelpeapparat.
Alle gjorde sitt beste og de gjorde det sammen. Ressursene fant hverandre. Samvirket fungerte slik vi forventer at det skal fungere når en hendelse først inntreffer.
Men hendelsen viste oss noe enda viktigere enn det: Nemlig at vi var forberedt. Hendelsen i seg selv var selvfølgelig umulig å forutse for alle parter. Det ligger i ulykkens natur. Man vet aldri når, hvor eller hvordan den inntreffer.
Men den grunnleggende beredskapen var så god at man uten opphold fikk satt i gang de nødvendige tiltak. dere visste hva dere skulle gjøre og hva dere kunne forvente av andre. Dere hadde øvd.
Men at det gikk bra denne gangen betyr ikke at vi kan lene oss tilbake og tenke at vi er i mål. Vi må alltid prøve å bli bedre.
I går var jeg i Stavanger og besøkte blant annet hovedredningssentralen og redningshelikoptertjenesten. I dag er jeg så heldig at jeg får treffe dere. Dere sitter på de viktige erfaringene som vi må ta med oss videre.
Hva fungerer? Hva fungerer ikke? Hva kan vi gjøre bedre?
Arbeidet med den neste store hendelsen starter i dag.
Tusen takk til alle involverte for en flott innsats!