Korona og norske utenlandsstudenter
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Kunnskapsdepartementet
Artikkel | Sist oppdatert: 12.07.2021
Innhold:
- Hvordan er det med karantene for utenlandsstudenter?
- Kronekursen kan svinge mye. Har dere gjort noe med studiestøtten?
- Hva er KDs anbefaling til studenter og utvekslingsstudenter som studerer eller ønsker å studere i utlandet?
- Jeg planlegger å studere i utlandet. Hva bør jeg gjøre nå?
- Jeg er utvekslingsstudent, hva gjør jeg?
- Jeg tar en hel grad i utlandet. Er det noe spesielt jeg må gjøre?
- Jeg er elev på videregående skole på utvekslingsopphold i utlandet. Er det noe spesielt jeg må gjøre?
- Eksamenen ble avlyst – hva gjør jeg?
- Jeg lurer på hva som skjer med utbetaling av studiestøtten?
- Vaksinering
Hvis du oppholder deg i utlandet så oppfordrer vi deg til å registrere deg på UDs portal for reiseregistrering, slik at norske myndigheter raskt kan ta kontakt med deg ved behov. Hvis du ønsker å reise hjem til Norge og opplever utfordringer med det, ta også kontakt med ditt reiseforsikringsselskap.
Hvordan er det med karantene for utenlandsstudenter?
- Reglene for innreise og innreisekarantene er i stadig endring. For å få tilgang til den til enhver tid oppdaterte informasjonen om dette, anbefaler vi å lese Justis- og beredskapsdepartementets sider om koronapandemien.
Kronekursen kan svinge mye. Har dere gjort noe med studiestøtten?
- Vi er klare over at større kursendringer kan påvirke studenters økonomi i utlandet. I dagens ordning er det bare lån og stipend til skolepenger som valutajusteres. Vi har foreløpig ikke planer om å valutajustere selve basislånet, da de fleste studenter i utlandet overfører midlene til lokal konto i lokal valuta som ikke berøres av kronekursendringer.
Hva er KDs anbefaling til studenter og utvekslingsstudenter som studerer eller ønsker å studere i utlandet?
- Situasjonen i de ulike landene er svært ulik og den enkelte må derfor vurdere blant annet lokal smittesituasjon, belastningen på helsevesenet i det aktuelle landet, egen situasjon og hjemreise- og utreisemuligheter. Alle som kommer hjem, må følge de til enhver tid gjeldende reglene for innreise og innreisekarantene. Eventuelle andre gjeldende smitteverntiltak forbundet med innreise til Norge må også følges.
- Norske statsborgere kan alltid henvende seg til norske utenriksstasjoner hvis de har behov for konsulær bistand. Samtidig må vi opplyse om at UDs evne til å gi konsulær bistand, kan være begrenset i land hvor det er reiseråd. Akutte saker vil prioriteres, men i ytterste konsekvens kan redusert bemanning på utestasjonene, smittevern og lokale restriksjoner, føre til at UD ikke vil kunne gi deg konsulær bistand dersom du får problemer.
Jeg planlegger å studere i utlandet. Hva bør jeg gjøre nå?
- Hvis du skal på utveksling fra en norsk utdanningsinstitusjon, bør du snakke med institusjonen din for å få informasjon og råd.
- Hvis du skal ta en hel grad i utlandet, gjelder tilsvarende at du må følge med på informasjon fra den utdanningsinstitusjonen du planlegger å studere ved og ellers holde deg oppdatert på situasjonen i det aktuelle landet. Det kan også være nyttig å søke informasjon hos ANSA.
Jeg er utvekslingsstudent, hva gjør jeg?
- Du skal forholde deg til det norske universitetet/høyskolen du vanligvis studerer ved.
- Utdanningsinstitusjonene har et klart ansvar for å informere og veilede studentene om både muligheter og begrensninger i forkant av reisene. I tillegg bør lærerstedene tydeliggjøre hva studentene selv har ansvar for.
- Studentene har blant annet ansvar for å sette seg inn i vilkårene for sin egen reiseforsikring og undersøke hvilke smitteverntiltak som gjelder i studielandet.
- Institusjonene har i utgangspunktet ikke et økonomisk ansvar for studenter som er på utveksling til andre land. Ved for eksempel avbrutt utenlandsopphold har institusjonene likevel et ansvar for å sikre studentenes studiefremdrift.
- Ta kontakt med ambassaden/utenriksstasjonen hvis du har behov for konsulær bistand (utfordringer med hjemreise, reisedokumenter/visum, bosted eller andre borgerrettigheter).
Jeg tar en hel grad i utlandet. Er det noe spesielt jeg må gjøre?
- Du skal forholde deg til den utdanningsinstitusjonen du studerer ved.
- Følg UDs reiseråd hvis du vurderer hjemreise – den nettsiden er til enhver tid oppdatert.
- Ta kontakt med ambassaden/utenriksstasjonen hvis du har behov for konsulær bistand (utfordringer med hjemreise, reisedokumenter/visum, bosted eller andre borgerrettigheter).
Jeg er elev på videregående skole på utvekslingsopphold i utlandet. Er det noe spesielt jeg må gjøre?
- Du skal forholde deg til den norske videregående skolen eller utvekslingsorganisasjonen som har organisert oppholdet ditt. Alle utvekslingsorganisasjoner og videregående skoler har selv et ansvar for å ivareta elevene de har organisert utveksling for.
- Ta kontakt med ambassaden/utenriksstasjonen hvis du har behov for konsulær bistand (utfordringer med hjemreise, reisedokumenter/visum, bosted eller andre borgerrettigheter).
Eksamenen ble avlyst – hva gjør jeg?
- Hvis studiesituasjonen eller mulighet til å ta eksamen blir påvirket av koronaviruset, anbefaler Lånekassen at du skaffer deg dokumentasjon fra lærestedet og gir Lånekassen beskjed.
Jeg lurer på hva som skjer med utbetaling av studiestøtten?
- Lånekassen stopper ikke utbetaling av lån og stipend til studenter i utlandet.
- Studenter som eventuelt må reise hjem, vil fortsatt få utbetalt lån og stipend.
- Kunnskapsdepartementet har midlertidig endret regelverket om utdanningsstøtte slik at de som på grunn av koronaviruset ikke kan være fysisk til stede på studiestedet i utlandet, likevel beholder rett til lån og stipend i vår- og høstsemesteret 2021.
- Kunnskapsdepartementet anbefaler deg å følge med på Lånekassens nettside lanekassen.no for å finne oppdatert informasjon og kontaktinformasjon.
Vaksinering
- For studenter som planlegger utenlandsstudier til høsten, eller som er hjemme i sommer mellom semestre, oppfordres det til å ta kontakt med egen kommune for informasjon om vaksinering.