Temaer for parallellsesjonene under regjeringens integreringskonferanse
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Kunnskapsdepartementet
Nyhet | Dato: 26.05.2021
Se opptakene fra de ulike parallellsesjonene under integreringskonferansen 2021.
Kunnskapsdepartementet
-
Tittel: Strategi for å styrke sivilsamfunnets rolle for integrering
Beskrivelse av sesjonen: Sivilsamfunnet, herunder frivillige organisasjoner og tros- og livssynsamfunn, har en sentral rolle i integreringsarbeidet, og er en nøkkelaktør for å skape sosial inkludering gjennom møteplasser og nettverk. Samtidig er et mangfoldig sivilsamfunn en ressurs for samfunnet som helhet. Regjeringen vil lansere en ny strategi for å styrke sivilsamfunnets rolle på integreringsfeltet. Strategiens tiltak har som mål å bidra til å:
- Øke deltakelsen i sivilsamfunnet blant barn, unge og voksne med innvandrerbakgrunn
- Løfte og støtte sivilsamfunnets innsats for integrering
- Utvikle bedre samarbeid og rammebetingelser
Statsråd Guri Melby innleder parallellsesjonen før vi åpner for innspill fra deltakerne.
-
Tittel: Norskinnsatsen
Beskrivelse av sesjonen: Gode norskferdigheter er nøkkelen til god integrering. Det er viktig både for tilgang til arbeid og for deltakelse i samfunnet ellers. Mange innvandrere, også de med lengre botid, behersker ikke norsk godt nok til å kunne delta fullt ut i arbeids- og samfunnsliv. Blant annet har vi gjort oss erfaringer som viser at myndighetenes koronainformasjon ikke har nådd godt nok ut til innvandrerbefolkningen, dels som følge av manglende norskferdigheter. Mange har behov for å praktisere norsk mer for å komme opp på de ferdighetsnivåene som forventes.
Det er derfor behov for tiltak som styrker voksne innvandreres norskferdigheter, og regjeringen har iverksatt en norskinnsats. Norskinnsatsen inkluderer:
- En klippekortordning der personer som har behov for å lære mer norsk får tildelt et visst antall timer norskopplæring fra private tilbydere.
- En tilskuddsordning der frivillige organisasjoner kan søke om midler som skal styrke dagens tilbud om frivillig norsktrening, samt bidra til å etablere nye og mer målrettede tilbud.
I parallellsesjonen om norskinnsatsen vil statsråd Guri Melby lede en panelsamtale hvor vi møter en privat tilbyder av norskopplæring, en frivillig organisasjon som legger til rette for norsktrening, en deltaker i frivillig norsktrening og en bedrift med erfaring fra å tilby norskkurs til sine ansatte.
-
Tittel: Erfaringer fra et år med pandemi: Hvordan har barnehage- og skolesituasjonen vært for minoritetsspråklige barn og elever?
Beskrivelse av sesjonen: Temaet for denne parallellsesjonen er hvilke erfaringer innvandrerbefolkningen har gjort seg med barnehage og skole under koronapandemien. Hvordan har kommunikasjonen og samarbeidet mellom barnehage/skole og hjem vært under pandemien? Hva har vi lært under pandemien om bruk av digitale ressurser i opplæringen for minoritetsspråklige barn og elever? Vi vil også gjerne høre eksempler på hvordan vi kan overvinne språkbarrierer og hindringer i digital kommunikasjon med minoritetsspråklige elever og deres foreldre.
Statssekretær Grunde Almeland og Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO) innleder parallellsesjonen før vi åpner for innspill fra deltakerne.
Helse- og omsorgsdepartementet
-
Tittel: Mangfold blant ansatte – en styrke for smittevern og beredskap?
Beskrivelse av sesjonen: I denne parallellsesjonen ønsker vi å vise eksempler på hvordan mangfold blant ansatte kan være en styrke i smitteberedskapen. Vi ønsker å belyse hvordan mangfold kunne vært utnyttet i større grad som en del av kriseberedskapen og hvilken lærdom vi kan trekke av erfaring-ene som er gjort både når vi er tilbake til en mer normal hverdag og til nye krisesituasjoner.
Under en pandemi eller en annen form for krisesituasjon er det viktig at man som nasjon responderer best mulig. Det er avgjørende å få ut god og målrettet informasjon til hele befolkningen både på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå. Etter hvert så man at en del innvandrergrupper ble hardt rammet av smitteutbrudd og covid-19 sykdom, noe som fremhevet viktigheten av målrettede informasjonstiltak. En ekspertgruppe ble nedsatt av regjeringen og kom senere med en rekke forslag til tiltak.
Norge har en innvandrerbefolkning som utgjør nær en femtedel av befolkningen og selv om myndighetene har en ambisjon om at alle som kommer hit skal lære seg godt norsk så er vi også et flerspråklig og flerkulturelt land. Det vil til enhver tid være en del personer som bor i Norge som har begrensede norskkunnskaper og som forholder seg i mindre grad til norske medier og myndighetenes informasjonskanaler.
Da kan mangfold blant ansatte i helsetjenestene, men også i andre sektorer være en ressurs. Det er særlig ansattes flerspråklige og flerkulturelle kompetanse og nettverk som vil være nyttig i myndighetenes beredskapsarbeid og kriserespons.
Mangfold blant ansatte gir virksomheter både muligheter og utfordringer som krever kompetanse og ferdigheter hos ledelsen. En flerkulturell ansattgruppe kan bidra til en kulturelt kompetent organisasjon og for eksempel gi bedre kvalitet i helse- og omsorgtjenestene til pasienter med innvandrerbakgrunn.
Helse- og omsorgsdepartementet ønsker å belyse disse temaer i sin sesjon, både med fokus på koronapandemien og når vi vender tilbake til en mer normal hverdag.
Sesjonen ledes av statssekretær Maria Jahrmann Bjerke fra Helse- og omsorgsdepartementet
Kommunal- og moderniseringsdepartementet
-
Tittel: Forsøk med anonyme søknader i staten
Beskrivelse av sesjonen: Er anonyme søknader et egnet virkemiddel for integrering i arbeidslivet? Hva er gode virkemidler for å få likestilte rekrutteringsprosesser?
Det er nylig gjennomført et forsøk i fjorten statlige virksomheter som undersøker om anonymisering av søkernes navn og etnisitet, gjør at flere kandidater med innvandrerbakgrunn blir innkalt til jobbintervju. DFØ presenterer sin ferske evaluering av forsøk med anonyme søknader i staten. En virksomhet som deltok i dette forsøket vil snakke om sine erfaringer.
Statssekretær Heidi Karin Nakken deltar fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Det inviteres til dialog om gode virkemidler for å oppnå likestilt rekruttering.
-
Tittel: Samarbeid mot diskriminering av innvandrere på boligmarkedet.
Beskrivelse av sesjonen: Personer med innvandringsbakgrunn kan oppleve diskriminering på boligmarkedet, for eksempel gjennom problemer med å få leie bolig, dårligere kontraktsvilkår eller høyere husleie. Vi ønsker en diskusjon om hvordan diskriminering på boligmarkedet skjer i dag, hvordan vi kan få mer kunnskap om diskriminering og hvordan vi bedre kan forebygge diskriminering. Hva kan offentlige, frivillige og private aktører gjøre for å motvirke diskriminering på boligmarkedet?
Sesjonen ledes av statssekretær Heidi Karin Nakken i Kommunal- og moderniseringsdepartementet
Arbeids- og sosialdepartementet
-
Tittel: Hva kan gjøres for å styrke innvandreres tilknytning til arbeidslivet i lys av korona-krisen?
Beskrivelse av sesjonen: Koronapandemien og smitteverntiltakene har gitt store konsekvenser for arbeidsmarkedet. Vi har gått fra en situasjon med høy etterspørsel etter arbeidskraft og lav ledighet, til en situasjon hvor mange har blitt arbeidsledige og flere virksomheter og bransjer sliter økonomisk. Ifølge Statistisk sentralbyrå var ledigheten blant innvandrere om lag 9 prosent per 4. kvartal 2020.
I denne sesjonen ønsker vi å belyse innvandreres tilknytning til arbeidslivet nærmere, og få innspill til hva som kan gjøres for å øke arbeidsdeltakelsen. Hvor ligger de største utfordringene? Hvem kan bidra til å løse disse? Og hva bør regjeringen satse mer på for å få flere i arbeid?
Statssekretær Saida Begum deltar fra Arbeids- og sosialdepartementet
Barne- og familiedepartementet
-
Tittel: Integrering i frivilligheten. Hvordan sikre at barn og unge deltar i fritidsaktiviteter og sivilsamfunn etter pandemien?
Beskrivelse av sesjonen: Barne- og ungdomsfrivilligheten er viktige fellesskap hvor barn og unge kan føle tilhørighet og mestring, og bygge sosiale nettverk og ferdigheter. Fritidsaktiviteter og sivilsamfunn er også viktige arenaer for integrering. Under pandemien har medlemstallene til mange frivillige organisasjoner sunket. Smittevernrestriksjoner har gjort møtevirksomhet og aktivitet krevende. I tillegg er noen grupper underrepresenterte i fritidsaktiviteter og organisasjonsliv; for eksempel deltar relativt få jenter med innvandrerbakgrunn i idretten. Det kan påvirke frivillighetens rolle i integreringen, og representasjonen av personer med innvandrerbakgrunn i frivilligheten.
I denne parallellsesjonen ønsker vi innspill om flere spørsmål. Hvordan ser et godt samarbeid mellom barne- og ungdomsfrivilligheten, myndighetene og innvandrerbefolkningen ut? Hva kan myndighetene gjøre for å bidra til at barn og unge deltar, særlig barn og unge med innvandrerbakgrunn? Hvordan kan regjeringen legge til rette for gode lokale samarbeid om integrering og frivillighet?
Statssekretær Ingvild Ofte Arntsen deltar fra Barne- og familiedepartementet.
Kulturdepartementet
-
Tittel: Innvandrerkvinners situasjon under covid-19. Hvordan har pandemien påvirket likestillingen?
Beskrivelse av sesjonen: Koronapandemien og smitteverntiltakene har fått store konsekvenser for arbeid og familieliv. Pandemien har gitt økt ledighet og permitteringer, men også mer tid og arbeid i hjemmet på grunn av stengte skole- og omsorgstilbud. Selv om alle har blitt rammet, er konsekvensene ulike. Dette gjelder både blant befolkningen som helhet og blant kvinner med innvandrerbakgrunn. I denne sesjonen ønsker vi å belyse innvandrerkvinners situasjon under koronapandemien. Hvilke utfordringer har kvinner med innvandrerbakgrunn møtt under pandemien? Hvor ligger de største utfordringene ett år etter at pandemien rammet Norge? Hva kan vi lære til neste krise?
MiRA-ressurssenter for minoritetskvinner har under pandemien skrevet en rapport om minoritetsnorske kvinners situasjon og drevet landsdekkende arbeid med informasjonsformidling rettet mot minoritetsbefolkningen. Fakhra Salimi vil dele fra senterets kunnskap og erfaringer.
Kjetil Klette Bøhler vil dele funn fra sin forskning om minoritetsnorske mødre til barn med funksjonsnedsettelser og deres erfaringer under pandemien.
Emma Lind, statssekretær i Kulturdepartementet, vil holde et innledende innlegg og lede samtalen.