Fremtidens lokaldemokrati i nye kommuner
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Dato: 05.04.2017
Formålet med prosjektet er å tilrettelegge for arbeidet som skjer lokalt med å utforme lokaldemokratiet i de nye kommunene. Kommuner som deltar i prosjektet vil blant annet få tilbud om å delta i samlinger og verktøy til å kartlegge sine lokaldemokrati.
- Politisk organisering
- Innbyggermedvirkning
- Digitale løsninger
- Arbeidsmåter
Departementet har fire virkemidler i prosjektet:
- Samlinger for politikere, prosjektledere/ansvarlige fra administrasjonen samt representanter fra lokalsamfunnet.
Departementet arrangerte to samlinger i 2017 og to i 2018 der målet var å skape arenaer for utveksling av erfaringer, inspirasjon og refleksjon om lokaldemokrati og medvirkning.
Mer informasjon om samlingene i lokaldemokratiprosjektet. -
Departementet gir et tilskudd på 100 000 kroner til hver av de nye kommunene som deltar i prosjektet.
- Tilbud om å delta i en underveisevaluering som hjelp til å vurdere planlagte løsninger for hvilket lokaldemokrati dere ønsker i egen kommune.
Departementet har gitt Norsk Institutt for by- og regionforskning i oppdrag å gjennomføre en underveisevaluering knyttet til kommunenes arbeid. Forskerne skal blant annet innhente de nye kommunenes planer for å styrke lokaldemokratiet via en kontaktplattform (web-portal), beskrive og vurdere planene, samt gi kommunene tilbakemelding underveis og rapportere samlet. -
Departementet gir tilskudd til KS til gjennomføring av en lokaldemokratiundersøkelse i kommunene som ønsker det. Undersøkelsen er et "diagnoseverktøy" for å sammenligne sterke og svake sider ved lokaldemokratiet i de kommunene som en skal utvikle et nytt lokaldemokrati sammen med.
Mer informasjon om KS lokaldemokratiundersøkelse 2018.
Invitasjonsbrev til kommunene:
Invitasjon til å delta i prosjektet 30. januar 2017 (PDF)
Invitasjon til å delta i prosjektet 9. mars 2017 (PDF)
Invitasjon til å delta i prosjektet. Ny frist 1. oktober 2017 (PDF)