Historisk arkiv

Hva er en høring?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kommunal- og moderniseringsdepartementet

Under finner du informasjon om blant annet hva en høring er, hvem som kan svare på høringen og hvordan en kan sende inn høringssvar.

For å gjøre spørsmålene og svarene under kortere og enklere, vises det kun til ungdomsråd, men tilsvarende vil også gjelde for annet medvirkningsorgan for ungdom.

Høringsfristen var 12. april 2019.
Det er utarbeidet en veileder for ungdomsråd (lenke til Bufdir).

Jente som bruker PC ute i naturen
Foto: Colourbox

En høring er at et forslag til f.eks. lov eller forskrift sendes ut, slik at de som har lyst til å komme med innspill til forslaget får mulighet til det. I høringsnotatet står det blant annet hva som er bakgrunnen for forslaget, begrunnelse for det som foreslås og et forslag til ordlyd til forskriften eller loven. Høringen sikrer at saken blir bedre opplyst før det tas en avgjørelse. I Utredningsinstruksen er det krav om at forslag skal sendes på høring.

Poenget med en høring er å få innspill til forslaget. En høring kan dermed bidra til at saken blir bedre opplyst fordi privatpersoner, organisasjoner, kommuner eller andre som ønsker å komme med innspill, får mulighet til å si sin mening om forslaget før det bestemmes hvordan regelverket skal være.

Høringssvaret ditt kan du sende inn via denne nettsiden: regjeringen.no/id2623250

 

Det er Kommunal- og moderniseringsdepartementet som har sendt saken på høring, og som er mottaker av høringssvarene.

Høringer er åpne for innspill fra alle. Det betyr at alle som har lyst, kan sende inn sine innspill. For eksempel ungdomsråd, kommuner, fylkeskommuner og interesseorganisasjoner kan sende inn høringssvar. Det er også mulig å sende inn innspill som privatperson.

Høringen gir deg en mulighet til å være med å påvirke hvilke regler som skal gjelde for ungdomsråd i ny forskrift. Dersom ungdomsråd er et tema du er opptatt av, har du dermed mulighet til å kunne komme med innspill til hvordan regelverket for ungdomsråd i ny forskrift bør være.

Høringssvarene som blir sendt inn, blir lagt ut på nettsiden regjeringen.no – dette betyr at alle som vil kan lese høringssvarene som er sendt inn. Høringssvar bør derfor ikke inneholde personopplysninger.

Du kan komme med innspill til alle forslagene i høringen. Du kan velge om du vil komme med innspill til et eller flere av forslagene, eller om du vil komme med innspill til alle forslagene i høringen. Du kan også velge å komme med andre forslag om ungdomsråd enn de forslagene som står i høringsforslaget.

Det er ingen fasit for hvordan et høringssvar skal se ut. Et høringssvar kan være langt eller kort. Det viktigste med høringssvaret er at det tydelig kommer frem hva som er dine innspill og hvorfor. I høringssvaret kan du for eksempel skrive hvilke forslag i høringen er du enig i og hvilke forslag er du uenig i. I tillegg kan du skrive om hvorfor du er enig eller uenig. Du kan også komme med andre forslag om ungdomsråd enn de forslagene som står i høringen.

Eksempel på hvordan et høringssvar kan skrives:
"Vi er enig i forslaget om (…). Vi mener at dette er et bra forslag fordi (….)"
"Vi er uenig i forslaget om (…). Vi mener dette er et dårlig forslag fordi (…)"

Fristen for å sende inn høringssvar er 1. april 2019. For at dine innspill skal være med i oppsummeringen av alle høringssvarene – må høringssvaret sendes inn innen denne fristen.

Etter at høringsfristen er løpt ut, oppsummerer departementet alle høringssvarene som har kommet inn. I tillegg lages den endelige forskriften. Høringssvarene som har kommet inn, er med i grunnlaget for vurderingen av hvordan forskriften blir. Det er Kommunal- og moderniseringsministeren som til slutt avgjør hvordan forskriften skal se ut og når den skal tre i kraft. Forskriften er da fastsatt. Departementet sender deretter forskriften til Lovdata, som publisert forskriften på Lovdata.no og den blir da tilgjengelig for alle som vil lese den. I forskriften på Lovdata vil det blant annet stå hvilken dato forskriften skal tre i kraft, det vil si fra hvilket tidspunkt forskriften skal gjelde.

Forskrift om medvirkning skal gjelde fra høsten 2019, slik at de nye reglene er på plass til nye råd skal oppettes etter kommunestyre- og fylkestingsvalget i 2019.