Norge i FNs sikkerhetsråd - uke 51
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Utenriksdepartementet
Nyhet | Dato: 30.12.2021
Saker som ble behandlet i Sikkerhetsrådet denne uken: Syria, cybersikkerhet, Etiopia, Israel/Palestina, minoriteter i Baltikum og Svartehavsområdet.
«Once again, today’s reporting shows that the deeply disturbing trend of settlement activity, demolitions, evictions, and violence continues unabated. We urge the Israeli government to halt, and reverse this trend».
Ambassadør Mona Juul, i Sikkerhetsrådet 21. desember i møte om den israelsk-palestinske konflikten
Mandag 20. desember ble det avholdt åpen orientering og lukkede konsultasjoner om den politiske og humanitære situasjonen i Syria. FNs spesialutsending Geir O. Pedersen og FNs nødhjelpskoordinator Martin Griffiths orienterte rådet om den siste utviklingen innen hhv. det politiske og det humanitære området. Det ble presentert to rapporter om den humanitære situasjonen i Syria: generalsekretærens regulære 60-dagers rapport og generalsekretærens særskilte rapport om gjennomføringen av resolusjon 2585 (2585-rapporten). Irland holdt denne måneden det felles humanitære innlegget på vegne av penneførerne Irland og Norge. Norge holdt i tillegg eget nasjonalt innlegg om den politiske situasjonen.
- Les fellesinnlegget fra Irland og Norge om den humanitære situasjonen
- Les ambassadør Mona Juuls innlegg om den politiske situasjonen
- Se Norges innlegg på møtet (01:17:15)
I forlengelsen av møtet om Syria, ble det avholdt lukkede konsultasjoner under dagsordenpunktet «eventuelt» om utviklingen i Etiopia. Møtet fant sted etter anmodning fra Irland, Norge, Storbritannia, Frankrike, USA og Estland. FNs nødhjelpskoordinator Martin Griffiths orienterte rådet. Den humanitære situasjonen i Etiopia dannet utgangspunkt for diskusjonen.
Samme dag ble det også arrangert et lukket, uformelt møte i Arria-format om cyberangrep på kritisk sivil infrastruktur. Estland og Storbritannia var arrangører, og møtet var en oppfølging av det estiske signaturarrangementet om cybersikkerhet under deres presidentskap i juni 2021.
Tirsdag 21. desember ble det avholdt åpen orientering og lukkede konsultasjoner om den israelsk-palestinske konflikten, denne måneden med den kvartalsvise orienteringen om resolusjon 2334 (2016). Spesialkoordinator Tor Wennesland orienterte rådet basert på en skriftlig rapport om gjennomføring av denne resolusjonen. Wennesland orienterte om siste utvikling knyttet til bosettingsaktivitet, husrivinger, utkastelser og voldelige hendelser. Samtlige rådsmedlemmer uttrykte bekymring for Israels bosettingsaktivitet, husrivinger og utkastelser. Flere trakk særlig frem bosettervold, og oppfordret Israel til å sørge for at de skyldige holdes ansvarlig. I det norske innlegget ble det særlig pekt på bosettervold, behovet for beskyttelse av barn, bosettingsaktivitet i sensitive områder, lokalvalgene på Vestbredden, behov for styrking av de palestinske selvstyremyndighetene og oppfølging fra Giverlandsgruppen for Palestina (AHLC).
Onsdag var det også et uformelt møte i Arria-format om minoriteter i Baltikum og Svartehavsområdet. Det russisk-initierte møtet la opp til en svært ensidig fremstilling av russiske minoriteters kår i nevnte områder, og viste blant annet til nynazisme i disse landene som grunnleggende problem. Fra norsk side ble det holdt et kort og prinsipielt innlegg som understreket viktigheten av å respektere menneskerettighetene. Norge var også tilsluttet en fellesuttalelse fra Estland og likesinnede i forbindelse med møtet.
Skriftlige produkter fra Sikkerhetsrådet denne uken:
- Resolusjon (FNSR 2612) som forlenger mandatet til FNs fredsbevarende operasjon i DR Kongo (Monusco) for 12 måneder, vedtatt enstemmig 20. desember.
- Resolusjon (FNSR 2613) som forlenger mandatet til FNs observatørstyrke på Golan-høydene (Undof) for 6 måneder, vedtatt enstemmig 21. desember.
- Resolusjon (FNSR 2614) som forlenger mandatet til AUs fredsbevarende operasjon i Somalia (Amisom) for 3 måneder, vedtatt enstemmig 21. desember.
- Resolusjon (FNSR 2615) som gir unntak fra sanksjonsregimet mot Taliban for humanitær bistand og annen grunnleggende støtte til Afghanistan, vedtatt enstemmig 22. desember.
- Resolusjon (FNSR 2616) om ulovlig handel med håndvåpen og bidrag fra våpenembargoer og FNs fredsbevarende operasjoner i den forbindelse, vedtatt med 12 stemmer (Russland, Kina og India stemte avstående) 22. desember.