Norge i FNs sikkerhetsråd – uke 13
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Utenriksdepartementet
Nyhet | Dato: 06.04.2022
Saker som ble behandlet i Sikkerhetsrådet denne uken: Sudan, DR Kongo, Ukraina, Somalia og FNs observasjonsstyrke på Golanhøydene.
«Sudan is in a dire situation. But the people of the Sudan have not given up. They demand a return to constitutional order, and continuation of the civilian led democratic transition. Only an inclusive political settlement will enable Norway – in close collaboration with other partners – to engage as we did before the coup».
Ambassadør Mona Juul, i Sikkerhetsrådet
28. mars i møte om Sudan
Mandag 28. mars orienterte Ghanas FN-ambassadør Sikkerhetsrådet som leder sanksjonskomiteen for Sudan (1591-komiteen).
Samme dag var det åpen orientering og lukkede konsultasjoner om FNs politiske oppdrag i Sudan (Unitams). Generalsekretærens spesialrepresentant Volker Perthes innledet. Han understreket at situasjonen i Sudan ikke er blitt bedre siden hans forrige orientering til Sikkerhetsrådet i januar. Protestene mot kuppet fortsetter. Det gjør også de voldelige reaksjonene mot demonstrantene. Sikkerhetssituasjonen forverres, noe som også har negative konsekvenser for den økonomiske og humanitære situasjonen.
Status for den politiske dialogen mellom partene i Sudan sto i sentrum i innleggene til de fleste av rådsmedlemmene. Et klart flertall av Sikkerhetsrådets medlemmer, også de tre afrikanske, markerte klar støtte til samarbeidet mellom FN, Den afrikanske union (AU) og den regionale organisasjonen Igad som tilretteleggere av den politiske prosessen.
- Les Norges innlegg
- Se Norges innlegg på møtet (01:09:11)
Tirsdag 29. mars var det åpen orientering og lukkede konsultasjoner om FNs fredsbevarende operasjon i Den demokratiske republikken Kongo (Monusco). Generalsekretærens spesialrepresentant og leder for Monusco Bintou Keita orienterte. Møtet ble sterkt preget av nedskytingen av et Monusco-helikopter øst i landet samme morgen, der åtte fredsbevarende soldater fra Pakistan, Russland og Serbia ble drept. Det understreket hvor krevende sikkerhetssituasjonen og FNs oppdrag er.
- Les Norges innlegg
- Se Norges innlegg på møtet (00:24:08)
Samme dag var det åpen orientering om den humanitære situasjonen i Ukraina. Orienteringen ble gitt av nestlederen for FNs nødhjelpskontor (Ocha) Joyce Msuya og leder for Verdens matvareprogram (WFP) David Beasley. Møtet fokuserte på den svært bekymringsfulle humanitære situasjonen som følge av Russlands invasjon av Ukraina. Situasjonen for flyktninger og folk på flukt i eget land, beskyttelse av sivile og helsepersonell/sykehus var noen av temaene. De globale konsekvensene av krigen, særlig økt matusikkerhet, ble trukket frem av flere rådsmedlemmer. Norge understreket særlig Russlands ansvar for krigen, og de folkerettslige forpliktelsene til å beskytte sivile, særlig barn, og pekte på økt matusikkerhet og sult som følge av angrepskrigen.
- Les Norges innlegg
- Se Norges innlegg på møtet (01:07:25)
Onsdag 30. mars vedtok Sikkerhetsrådet enstemmig å gi mandat til Den afrikanske unions nye fredsbevarende operasjonen i Somalia (AU Transition Mission in Somalia) etter lange og grundige forhandlinger mellom FN, Den afrikanske union (AU) og Somalia. Mandatet (FNSR 2628) bygger på den forrige AU-operasjonen (Amisom), som har vært i Somalia de siste 15 årene. Den nye operasjonen vil være tydeligere med å bistå somaliske myndigheter med sikkerhet og stabilisering, inkludert innsats mot terror. Norge har bl.a. fått gjennomslag for tydeligere krav til beskyttelse av barn og sivilt samfunn, til kampen mot seksuell vold i konflikt og for at operasjonen skal øke bruken av fornybar energi.
Onsdag var det også lukkede konsultasjoner om FNs observasjonsstyrke på Golanhøydene ( Undof). Assisterende generalsekretær Mohammed Khaled Khiari orienterte med utgangspunkt i generalsekretærens siste rapport, inkludert Undof-styrkenes innsats og seneste brudd på våpenhvilen. Norge oppfordret i sitt innlegg partene til å overholde våpenhvileavtalen og uttrykte bekymring for brudd på denne samt for angrep på FN-styrkene. Videre uttrykte Norge støtte til observasjonsstyrkens arbeid og understreket den viktige rollen FN spiller i innsatsen for å bidra til stabilisering.
Fredag 1. april godkjente Sikkerhetsrådets medlemmer arbeidsprogrammet for april. Storbritannia har presidentskapet i Sikkerhetsrådet denne måneden.
Andre skriftlige produkter fra Sikkerhetsrådet denne uken:
- Presseuttalelse om nedskytingen av et Monusco-helikopter i DR Kongo, 1. april 2022.
- Presidentuttalelse om den internasjonale restmekanismen for straffetribunaler 31. mars 2022.