Historisk arkiv

Retningslinjer for tilskudd til opplysningsarbeid for fred

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Her er en oversikt over retningslinjene for tilskudd til opplysningsarbeid for fred-

Retningslinjer for tilskudd til opplysningsarbeid for fred (kap. 118.71 og kap. 164.72). Utenriksdepartementet ved Seksjon for juridiske, økonomiske og forvaltningsspørsmål er ansvarlig for ordningen. 

1 Mål for tilskuddsordningen

Tilskuddsordningen skal bidra til å fremme forståelse for betydningen av internasjonalt samarbeid for fred.

2 Målgruppe for tilskuddsordningen

Målgruppen er den norske allmennhet og opinion.

3 Kriterier for måloppnåelse

Tiltakenes relevans i forhold til ordningens formål skal dokumenteres. Det skal utarbeides tydelige målsetninger og indikatorer for måloppnåelse på tiltaksnivå. Summen av tiltakenes oppnådde brukereffekter skal gi en indikasjon på resultatoppnåelse på samfunnsnivå.

Tilskuddsmottaker skal gi en vurdering av det enkelte tiltakets effekt på målgruppen, samt rapportere på faktiske resultater på produkt(output)-nivå. Det skal rapporteres både på planlagte og ikke-planlagte resultater.

Det overordnede målet for ordningen er i tillegg av generell karakter, og relevante og operasjonaliserbare indikatorer på ordningsnivå kan være vanskelig å finne. Samfunnseffekten kan også i betydelig grad være påvirket av andre ytre faktorer.

Kriterier for måloppnåelse blir da å sannsynliggjøre at innsatsen har bidratt til de oppnådde resultatene ved å se på generell fremgang innenfor området og hvordan støtten gitt over ordningen kan ha bidratt til dette.

Kriterier for måloppnåelse:

  • Gjennomføring av tiltak som fremmer forståelse for betydning av internasjonalt samarbeid for fred, herunder seminarer, foredrag, informasjonskampanjer osv.
  • Øke engasjementet og forståelse i den norske allmenhet og opinion, blant annet ved økt oppslutning på arrangementer, sosiale medier osv.
  • Bidrag til generell fremgang innenfor området ved hjelp av støtten gitt over ordningen

4 Tildelingskriterier

Tiltakets formål må være i samsvar med målsettingen for ordningen, jfr. pkt 1.

For deler av ordningen vil arbeidet for en verden fri for atomvåpen prioriteres.

Aktuelle tilskuddsmottakere for denne ordningen er norske frivillige organisasjoner og ikke-kommersielle aktører.

Det gis ikke støtte til:

  • kommersielle aktører
  • politiske partier (det er allikevel ikke diskvalifiserende for støtte at ett eller flere politiske partier deltar i aktiviteter organisert av organisasjoner som mottar støtte under denne ordningen)

Det kan gis støtte til arrangementer og informasjonstiltak.  Dette kan f.eks. være seminarer, foredrag, video-/radioproduksjoner, brosjyrer, kampanjer og web-prosjekter. Det kan unntaksvis gis tilskudd til reise- og driftsutgifter, herunder lønnsmidler.

Søknader må ha klart definerte mål som legger til rette for god resultatrapportering, tilfredsstillende risikovurdering, og et budsjett hvor kostnader står i et rimelig forhold til tiltakets mål og antatte effekt. Søknad må inneholde et detaljert budsjett og inneholde opplysninger om øvrig finansiering. UD fullfinansierer normalt ikke et tiltak. 

Hensynet til anti-korrupsjon, kjønnsperspektivet, miljø og sårbarhet for klimaendringer skal ivaretas i alle tiltak. Dette innebærer at tilskuddsmottaker skal identifisere eventuelle negative virkninger som tiltaket kan ha og motvirke disse gjennom hele tiltakssyklusen. Videre skal positive anti-korrupsjons-, likestillings-, miljø- og klimakomponenter søkes integrert i tiltaket eller tas med som en tilleggskomponent. 

For søknad om tilskudd av mindre omfang og kompleksitet tilpasses analysen av disse hensynene ut fra deres relevans i forhold det tiltak det søkes støtte til.

5 Frister og formelle krav til søknad

Søknadsfrist fastsettes i den årlige kunngjøringsteksten. Støtte gis innenfor tilgjengelige budsjettmidler. Departementet har ingen plikt til å behandle søknader som mottas etter søknadsfristen, men kan vurdere slike søknader dersom det fortsatt er tilgjengelige budsjettmidler.

Hvis en organisasjon søker støtte til flere tiltak, må prioritering framgå. Søkes det om støtte til flere tiltak skal dette gjøres på samme søknadsskjema. Dersom initiativtaker til tiltaket er et lokallag eller en underavdeling av en organisasjon, skal hovedorganisasjonen være avsender.

Søknadsskjema S01 – Søknad om prosjekt/programstøtte bør benyttes for større søknader, ev. som sjekkliste. Søknadsskjema S02 – Søknadsskjema for tiltak av begrenset omfang bør benyttes for mindre tiltak, ev. som sjekkliste.

Avslag
Avslag på søknad om støtte under denne ordningen regnes som enkeltvedtak, og kan påklages i henhold til Forvaltningslovens kap. VI. Klageinstans er kongen i statsråd.

Krav til rapportering
Tilskuddsmottaker skal avgi en sluttrapport senest 3 mnd. etter at tiltaket er gjennomført. Sluttrapporten skal inneholde et prosjektregnskap attestert av økonomiansvarlig hos tilskuddsmottaker. Prosjektregnskapet skal stilles opp på en slik måte at den kan sammenlignes med budsjett. Sluttrapporten skal gi informasjon om hvilke aktiviteter som er gjennomført og resultater/effekter som er oppnådd, spesielt skal det opplyses om umiddelbar oppmerksomhet/ oppslutning tiltaket fikk og beskrive evt. planer for oppfølging. Materiale som har blitt utarbeidet i tilknytning til tiltaket (eks. invitasjoner, brosjyrer, referater, pressedekning etc.) bør vedlegges sluttrapporten. Departementet kan be om revidert prosjektregnskap.

Renter og ubrukte midler som overstiger NOK 500,- skal innbetales til UD snarest mulig etter at prosjektet er gjennomført. Krav om tilbakebetaling skal sendes innen utløp av foreldelsesfristen.

Økonomiske misligheter
UD praktiserer nulltoleranse for økonomiske misligheter. Begrunnet mistanke om økonomiske misligheter skal uten ugrunnet opphold rapporteres og følges opp i tråd med de til enhver tid gjeldende ”Retningslinjene for håndtering av mistanke om økonomiske misligheter” for utenrikstjenesten. Utbetalinger stanses inntil saken er utredet og faktagrunnlaget er avklart. Midler som er dokumentert misligholdt, vil kreves tilbakebetalt til Statskassen via UD.  Spørsmålet om straffeforfølging vil vurderes.

Avslutning
Tilskuddsmottaker informeres skriftlig om at sluttrapporten er godkjent og at avtalen anses avsluttet.