Korona fra A–Å
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Støre
Utgiver: regjeringen.no
Her er en alfabetisk oversikt over stikkord om koronasituasjonen. Du kan også søke på stikkord og finne lenker til mer informasjon om det du leter etter.
A
-
Hva gjelder for deg som er arbeidsgiver under koronapandemien?
-
Hva gjelder for deg som er arbeidstaker under koronasituasjonen?
-
B
-
Regjeringen gjør endringer i covid-19-forskriften basert på faglige råd fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.
-
Det er per i dag ingen etablert spesifikk behandling for covid-19-infeksjon. For de som blir alvorlig syke og trenger behandling består denne i febernedsettende legemidler, oksygentilførsel og intravenøs væskebehandling, og i noen tilfeller bruk av respirator. Det pågår utprøving av en rekke legemidler til behandling av covid-19.
Se mer informasjon hos Oslo Universitetssykehus og Statens legemiddelverk.
C
-
Helsenorge har en chatbot som svarer på spørsmål om korona hele døgnet. Du finner chatboten på helsenorge.no.
-
Covid-19 er sykdommen som blir forårsaket av koronaviruset (SARS-Cov-2). Du finner mer informasjon hos Folkehelseinstituttet:
-
Lurer du på hvilket regelverk som gjelder, for eksempel når det gjelder karantene, arrangementer eller hvilke smittevernfaglige krav som stilles til skoler, barnehager og din virksomhet? I covid-19-forskriften står det til enhver tid gjeldende regelverk.
D
-
Dagpenger er økonomisk støtte på veien tilbake i arbeid. Du må derfor søke jobber og delta på arbeidsmarkedstiltak når du mottar dagpenger. Reglene for dagpenger har endret seg flere ganger på grunn av koronasituasjonen. Du finner de oppdaterte reglene her:
-
Oversikt over dokumenter fra regjeringen i forbindelse med koronasituasjonen:
E
-
Egenmelding betyr at du melder fra til arbeidsgiveren om at du ikke kan arbeide på grunn av sykdom eller skade uten å legge frem legeerklæring. Hva gjelder for egenmelding under koronapandemien?
F
-
-
Kommunal – og moderniseringsdepartementet (KMD) og hovudsamanslutningane blei i møte 27. august 2021 einige om at kjernetida i staten, pkt. II nr. 2 i særavtale om fleksibel arbeidstid i staten, framleis skal vere sett ut av kraft. Opphevinga av kjernetida gjeld til og med 31. desember 2021.
Les mer:
-
Folkehelseinstituttet er et statlig forvaltningsorgan underlagt Helse- og omsorgsdepartementet, og bidrar med kunnskap til hele helsesektoren, blant annet innen smittevern. Instituttet har også som oppgave å sikre nødvendig vaksineforsyning og vaksineberedskap.
-
Hva gjelder for deg som er frilansere og mister inntekt som følge av koronautbruddet?
-
G
-
Rødt, gult og grønt nivå er inndelingen på de ulike smitteverntiltakene i skolene og barnehagene. Les mer:
-
Gudstjeneste er regnet som et arrangement. Her finner du svar på ofte stilte spørsmål:
-
Rødt, gult og grønt nivå er inndelingen på de ulike smitteverntiltakene i skolene og barnehagene. Les mer:
H
-
Helsedirektoratet er underlagt Helse- og omsorgsdepartementet, og skal være en faglig rådgiver, iverksette vedtatt politikk og forvalte lov og regelverk innenfor helsesektoren. I tillegg har Helsedirektoratet et helhetlig ansvar for den nasjonale helseberedskapen.
-
Arbeid i arbeidstakers eget hjem omtales ofte som hjemme- eller fjernarbeid, eller hjemmekontor. Mange utfører hjemmearbeid i kombinasjon med arbeid på det faste arbeidsstedet.
-
Hurtigtester forsterker arbeidet med å bekjempe koronaviruset.
I
-
-
Brochures, videos and information material about coronavirus and preventing infection are available in many languages:
- Information about coronavirus in other languages (helsenorge.no)
- Information from the Government in other languages
K
-
Innreisekarantene er aktuelt når du krysser grensen til Norge etter å ha vært i utlandet.
Smittekarantene er aktuelt når du har vært i nærkontakt med en smittet person, eller som senere får påvist smitte.
Isolasjon: Du skal isoleres dersom du har fått påvist covid-19 eller er i smittekarantene og utvikler symptomer.
-
Kommuner med regionale tiltak fastsatt av regjeringen har egne regler for arrangementer. Ved for eksempel en gravferdsseremoni eller gudstjeneste skal det lages en liste over hvem som er til stede.
Her finner du mer informasjon:
-
Regjeringen har oppdatert sine råd om smitteverntiltak for kommuner som har lokale smitteutbrudd:
-
4.6.2021: 976 millioner kroner til fylkeskommunene i koronakompensasjon
Revidert nasjonalbudsjett 2021: 7,3 milliarder kroner ekstra til kommunesektoren i 2021
Samlet oversikt over de viktigste bevilgningene til kommunesektoren under koronapandemien:
-
Utbruddet av koronapandemien og myndighetenes smitteverntiltak skaper fortsatt utfordringer for store deler av norsk næringsliv. Regjeringen har derfor etablert en bred, midlertidig kompensasjonsordning for bedrifter med stort omsetningsfall som følge av krisen.
Foretak kan søke på ordningen på kompensasjonsordning.no -
-
Regjeringen har nedsatt en uavhengig kommisjon for å få en grundig og helhetlig gjennomgang og evaluering av myndighetenes håndtering av Covid 19-pandemien. Kommisjonen skal både se på beredskapen myndighetene hadde i forkant av pandemien og hvordan krisen er håndtert.
-
-
Koronavaksine er frivillig og gratis. Regjeringen har besluttet at vaksinasjon mot korona tilbys som en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet (fhi.no).
-
Det er viktig å opprettholde forsvarlig drift av kritiske samfunnsfunksjoner. Liste over hvilke ansatte innenfor de 14 samfunnskritiske funksjonene som ved behov bør ha tilbud om skole- eller barnehageplass for sine barn er utarbeidet.
-
-
Regjeringen gjør endringer i covid-19-forskriften basert på faglige råd fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet, ofte referert til som kunnskapsgrunnlaget.
Regjeringens vurderinger og konklusjoner fremgår i dokumentene på denne siden.
L
-
Mange kommuner har egne råd, regler og anbefalinger om koronasituasjonen. Finn din kommune i Helsenorges oversikt:
-
Se din kommunes nettsider for oversikt over lokale tiltak.
-
Ordningen gjelder for foretak som har fall i omsetningen på grunn av smitteverntiltakene. Formålet med ordningen er å unngå å permittere ansatte. Ordningen gjelder for desember 2021 og januar og februar 2022.
Skatteetatens nettsider inneholder informasjon om lønnsstøtteordningen, herunder oversikt over hvilke krav som stilles og informasjon om hvor mye støtte du kan få.
-
Lånegarantiordningen innebærer at staten garanterer for 90 prosent av beløpet i nye banklån til bedrifter som står overfor en akutt likviditetskrise som følge av koronapandemien. Ordningen har en ramme på 50 milliarder kroner.
M
-
I situasjoner med høyt smittepress og hvor det er vanskelig å holde avstand, kan munnbind anbefales som et av tiltakene for å redusere risiko for smittespredning. Bruk av munnbind kan komme i tillegg til, men ikke erstatte, andre tiltak.
Les mer:
N
-
NAV (Arbeids- og velferdsforvaltningen) er ansvarlig for ordninger som dagpenger, arbeidsavklaringspenger, sykepenger, pensjon, barnetrygd og kontantstøtte.
O
-
Spørsmål og svar om koronasituasjonen fra departementer og øvrige myndigheter:
-
Omsorgspenger kalles også for «sykt-barn-dager». Du kan bruke omsorgsdager når du må være borte fra jobb fordi barnet ditt for eksempel er blitt forkjølet. Reglene for omsorgspenger har endret seg flere ganger på grunn av koronasituasjonen. Du finner de oppdaterte reglene her:
P
-
Er du permittert, kan du ha rett til økomisk støtte og hjelp til å komme i arbeid. Reglene for permitteringer har endret seg flere ganger på grunn av koronasituasjonen. Du finner de oppdaterte reglene her:
-
Regjeringens pressekonferanser overføres i nett-tv på regjeringen.no.
R
-
Her finner du reiseinformasjon til land Norge har diplomatiske forbindelser med:
-
Rundskriv er orienteringer fra departementet til berørte parter om tolkninger av lover og forskrifter.
-
Rødt, gult og grønt nivå er inndelingen på de ulike smitteverntiltakene i skolene og barnehagene. Les mer:
S
-
Koronaviruset SARS-CoV-2 fører til sykdommen covid-19. Du finner mer informasjon hos Folkehelseinstituttet:
-
Hva gjelder for deg som er selvstendig næringsdrivene og mister inntekt som følge av koronautbruddet?
-
-
Stortinget har vedtatt en ny og forenklet ordning for utsatt innbetaling av skatter og avgifter. Den nye ordningen gjelder for krav som forfaller i perioden mellom 1. januar og 31. mars 2022. Forsinkelsesrenten for skatte- og avgiftskrav er midlertidig redusert til 6 prosent.
-
Smittestopp er en app fra Folkehelseinstituttet (FHI). Den skal bidra til å forhindre at koronaviruset sprer seg i samfunnet, og er helt frivillig å bruke.
-
Å verne befolkningen mot smittsomme sykdommer og hindre at sykdommer overføres i befolkningen står sentralt i smittevernarbeidet.
De sentrale smittevernrådene er å holde minst en meter avstand, vaske hender, være hjemme når man er syk og begrense sosial kontakt.
Les mer:
-
Oversikt over smittevernveiledere som kan være til hjelp for blant annet idretten, frivilligheten, musikkbransjen, filmbransjen, museum og biblioteksektoren.
Se informasjon under
-
-
Hva gjelder for deg som er sykemeldt under koronapandemien?
-
Symptomer på koronavirus kan være feber, hoste, tungpustethet, hodepine, slapphet, nedsatt lukt- eller smaksans og muskelverk. Er du usikker på om du har symptomer på koronavirus, bør du teste deg. På helsenorge.no kan du lese mer om symptomer.
T
-
Alle voksne som har symptomer på Covid-19 er anbefalt å teste seg.
Les mer:
-
Siden Verdens helseorganisasjon (WHO) 30. januar 2020 erklærte at utbruddet av koronaviruset er en global folkehelsekrise, har regjeringen og myndighetene fortløpende satt i verk tiltak for å begrense spredningen av viruset.
-
Trafikklysmodellen med grønt, gult og rødt nivå beskriver hvilke smitteverntiltak barnehagene og skolene skal følge.
U
-
Situasjonen i de ulike landene er svært ulik og den enkelte student må derfor vurdere blant annet lokal smittesituasjon, belastningen på helsevesenet i det aktuelle landet, egen situasjon og hjemreise- og utreisemuligheter.
V
-
Vaksinasjon mot covid-19 er frivillig og gratis. Regjeringen har besluttet at vaksinasjon mot korona skal tilbys som en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet (fhi.no).
-
Er du utsatt for vold fra partner eller andre i familien, er det viktig at du oppsøker hjelp.
Voldsutøver kan også oppsøke hjelp.
Ta også kontakt dersom du mistenker at naboen din eller andre i din nærhet er utsatt for vold i nære relasjoner.
Y
-
Personer som blir rammet av en yrkesskade kan etter dagens regelverk ha rett til ytelser og erstatninger fra ulike ordninger.
Å
-
De permanente endringene i boliglovene likestiller digitale og fysiske møter, og gir styret adgang til å avgjøre hvordan møtene skal gjennomføres. Gjelder fra 1. april 2021.