Historisk arkiv

Svar på spørsmål om det norske bidraget til EU Emergency Trust Fund for Africa

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Støre

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Anniken Huitfeldts svar på et spørsmål fra Seher Aydar (R) om hvor stor del av det norske bidraget til EU Emergency Trust Fund for Africa (EUTF) har gått til overgrep mot flyktninger i Libya.

Skriftlig spørsmål nr. 1894 (2022-2023)
Datert 11.04.2022

Fra representanten Seher Aydar (R) til utenriksministeren

Hvor stor del av det norske bidraget til EU Emergency Trust Fund for Africa (EUTF) har gått til overgrep mot flyktninger i Libya?

Utenriksministerens svar:

Norge bidro totalt med 262,5 millioner kroner til EUTF i Afrika. Fondet var totalt på 4,9 milliarder euro. Siste norske utbetaling var 60 millioner kroner i 2020. Av dette ble 20 millioner kroner kanalisert til Nord-Afrika. EUTF ble avsluttet 31. desember 2021.

Størsteparten av tiltakene som EUs flergiverfond støttet i Libya gikk til å bistå migranter, flyktninger og internt fordrevne, først og fremst i samarbeid med ulike FN-organisasjoner. Mange mennesker fikk dermed medisinsk bistand og grunnleggende tjenester de ellers ikke ville ha fått. Flere av fondets prosjekter var i lokalsamfunn i Libya som huset flyktninger og migranter. Vi har vært og er svært opptatt av å ivareta migranters grunnleggende rettigheter og sikkerhet, og understreket dette da vi satt i EUTFs styre.

Funnene i rapporten til FNs særskilte oppdrag for faktainnhenting om blant annet situasjonen for flyktninger og migranter i Libya er alvorlige. Vi ga uttrykk for vår bekymring sammen med de andre nordiske og baltiske landene i FNs menneskerettighetsråd den 31. mars i år. Dette tar vi også opp med libyske myndigheter.

Vi er i kontakt med EU, som forvaltet og var ansvarlig for EUs flergiverfond (EUTF). De ser alvorlig på funnene i rapporten. FN-organisasjoner har mottatt brorparten av støtten som ble kanalisert via EUTF, ingen midler fra dette fondet gikk direkte til libyske myndigheter. Vi avventer nå EUs tilbakemelding.