Historisk arkiv

Svar på spørsmål om driftsstøtte til Freemuse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Støre

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Anniken Huitfeldts svar på et spørsmål fra Ine Eriksen Søreide (H) om avslag til driftsstøtte til organisasjonen Freemuse.

Skriftlig spørsmål nr. 2392 (2022-2023)
Datert 31.05.2023

Fra representanten Ine Eriksen Søreide (H) til utenriksministeren:

I Solberg-regjeringens strategi for ytringsfrihet i utenriks- og utviklingspolitikken fra 2021, ble betydningen av kunstnerisk frihet og kulturelle rettigheter fremhevet for bærekraftig utvikling. Dette blir også nevnt i Hurdalsplattformen. Ytringsfrihetsorganisasjonen Freemuse gjør en viktig jobb på dette feltet, også gjennom sin rådgivende funksjon overfor FN. Freemuse har gjennomført nødvendige organisatoriske endringer, men fått avslag på sin søknad om driftsstøtte. Hva er bakgrunnen for UDs avslag på søknad om driftsstøtte?

Utenriksministerens svar:

Utenriksdepartementet ga i perioden 2020–2022 13,4 mill. kroner som kjernestøtte til Freemuse, en internasjonal NGO som arbeider for kunstnerisk ytringsfrihet og kulturmangfold. Når det gjelder søknad fra Freemuse om fornyet støtte på 4,1 mill. kroner mottatt 12. september 2022, så har denne vært behandlet i tråd med de regler som gjelder for tilskudd knyttet til bruk av bistandsmidler. Søknaden ble avslått i brev av 21.november 2022 med begrunnelse i dårlige erfaringer fra tidligere støtte, inklusiv alvorlige bekymringer rundt økonomistyring og organisatoriske utfordringer. I avslaget ble det også påpekt at det er et krav at søker er en juridisk person, ettersom søknaden på dette punktet viste til at organisasjonen var «under stiftelse».

Freemuse klaget på dette avslaget i brev av 7. desember 2022. Utenriksdepartementet foretok derfor en ny vurdering basert på opplysninger formidlet i klagen og et møte mellom departementet og styreleder Sverre Pedersen 15. februar 2023. I møtet ble det bl.a. redegjort for de organisatoriske endringene representanten viser til. Departementet vurderte likevel at Freemuse ikke kunne dokumentere at ny organisasjonsform var tilstrekkelig avklart. Videre at det også var uklarhet om organisasjonens systemer og kapasitet til å sikre god økonomistyring og hensiktsmessig drift. Departementets vurdering var derfor at det samlet sett forelå en ikke ubetydelig risiko for at planlagte aktiviteter og mål som angitt i søknaden, ikke ville kunne nås. Departementet fant videre at denne risikoen veide tyngre enn hensynet til organisasjonens relevans for det internasjonale arbeidet knyttet til kunstnerisk ytringsfrihet. Basert på dette vedtok Kongen i statsråd den 21.april 2023, at klagen fra Freemuse på Utenriksdepartementets vedtak av 21. november 2022 om avslag på søknad om tilskuddsmidler til organisasjonen ikke ble tatt til følge.