Svar på spørsmål om homofiles rettigheter og trygghet i Uganda
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Støre
Utgiver: Utenriksdepartementet
Svar til Stortinget | Dato: 14.04.2023
Mottaker: Stortingets kontor, ekspedisjonskontoret
Utenriksminister Anniken Huitfeldts svar på et spørsmål fra Anna Molberg (H) om hvordan den norske regjeringen forholder regjeringen seg til Ugandas nye lov om homofile og hvilken dialog regjeringen har med ugandiske myndigheter for å bidra til å sikre homofiles rettigheter og trygghet i Uganda
Skriftlig spørsmål nr. 1843 (2022-2023)
Datert 28.03.2023
Fra representanten Anna Molberg (H) til utenriksministeren:
Hvordan forholder regjeringen seg til Ugandas nye lovgivning og hvilken dialog har regjeringen med ugandiske myndigheter for å bidra til å sikre homofiles rettigheter og trygghet i Uganda?
Utenriksministerens svar:
Vi er dypt bekymret for vedtaket i Ugandas parlament 21. mars om dette lovforslaget, noe vi også har gitt klart uttrykk for. Dersom loven blir vedtatt vil den true menneskerettighetene til alle ugandere og medføre økt diskriminering og forfølgelse av en allerede utsatt gruppe. Norge står også tydelig fast på at vi er imot bruk av dødsstraff under enhver omstendighet.
Arbeidet for skeives rettigheter og inkludering er en politisk prioritering for regjeringen. Norge arbeider for å fremme skeives rettigheter på ulike måter, blant annet i våre afrikanske samarbeidsland. Vi har dialog med og støtter aktører som jobber lokalt, og vi koordinerer vår støtte og diplomatiske innsats med andre likesinnede land, blant annet gjennom internasjonale nettverk. Dette gjør vi også i Ugandas tilfelle. Vi jobber også gjennom multilaterale organisasjoner for at hensynet til skeives rettigheter skal være en del av innsatsen for menneskerettigheter og utvikling på landnivå. Dialog med skeives representanter og organisasjoner på bakken er svært viktig for at engasjementet fra land som Norge ikke gjøre større skade enn nytte. For eksempel får vi ofte råd om å være varsomme med å komme med skarp offentlig kritikk.
Teksten er vedtatt i Parlamentet, men har ennå ikke formelt trådt i kraft som lov. Jeg registrerer at verken regjeringen i Uganda eller presidenten så langt har støttet lovforslaget.
Et lignende forslag ble vedtatt av det ugandiske Parlamentet i 2013, men ble deretter underkjent av konstitusjonskomiteen pga. prosedyrefeil i Parlamentet. Vi håper og tror at heller ikke det nye lovforslaget vil tre i kraft.
I tiden som kommer vil vi opprettholde tett dialog både med ugandiske myndigheter, LHBT+ organisasjoner og deres representanter, og andre relevante aktører om utviklingen og hvordan Norge og andre land best kan støtte opp om kampen for å beskytte skeive mot diskriminering og overgrep. Det er særlig viktig for å sikre at Norge bidrar konstruktivt i denne krevende kampen, som ugandere selv leder an i.