Svar på spørsmål om Julian Assange
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Støre
Utgiver: Utenriksdepartementet
Svar til Stortinget | Dato: 26.04.2023
Utenriksminister Anniken Huitfeldts svar på et spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) om Julian Assange.
Skriftlig spørsmål nr. 1980 (2022-2023)
Datert 18.04.2003
Fra representanten Bjørnar Moxnes (R) til utenriksministeren:
Hvorfor ber ikke utenriksministeren om at Julian Assange skal løslates, når hun med rette har gjort det i Aleksej Navalnyjs tilfelle?
Utenriksministerens svar:
Demokratiske prinsipper og menneskerettigheter er under press i stadig flere land. Bare de siste seks årene er antallet land som beveger seg i autoritær retning mer enn dobbelt så høyt som antallet land som beveger seg i demokratisk retning. Rettsstaten, demokratiske institusjoner, frie medier og sivilsamfunn blir gradvis undergravd eller forbudt. Dette er en utvikling vi ser på med stor bekymring. Derfor legger vi også stor vekt på arbeidet for ytrings- og pressefrihet, organisasjons- og forsamlingsfrihet, uavhengige domstoler og beskyttelse av menneskerettighetsforsvarere i vårt internasjonale engasjement. Det er viktig at vi står opp for grunnleggende friheter og rettigheter, og holder myndigheter ansvarlige for systematiske overgrep mot egen befolkning.
Under president Putin har Russland beveget seg i stadig mer autoritær retning. Landet har nå totalitære trekk med kraftige angrep på journalister og uavhengige medier, menneskerettighetsforsvarere og politiske opposisjonelle. Det russiske regimets forfølgelse og fengsling av opposisjonspolitikeren og antikorrupsjonsaktivisten Aleksej Navalnyj er del av en omfattende forfølgelse av opposisjonelle og kritiske meningsytrere i landet over tid. Undertrykkingen har økt siden Russlands fullskala angrepskrig mot Ukraina startet. Norge har sammen med andre land bedt russiske myndigheter stoppe forfølgelsen av Navalnyj og andre opposisjonelle. Navalnyj har betalt en svært høy pris for sitt engasjement. I 2020 overlevde han så vidt etter å ha blitt forgiftet med nervegiften novitsjok. Navalnyj soner nå en fengselsstraff i en russisk straffekoloni under svært krevende forhold. Også Den europeiske menneskerettsdomstolen har konkludert med at anklager mot Navalnyj har vært politisk motivert, og har krevd at han løslates.
Stilt overfor et russisk regime som viser en grunnleggende og alvorlig mangel på respekt for internasjonale menneskerettighetsforpliktelser, er det viktig at Norge og andre land støtter opp om sivilt samfunn og enkeltpersoner som kjemper for sine menneskerettigheter.
Når det gjelder spørsmålet om Julian Assange, viser jeg til mitt svar av 20. desember 2021 på spørsmål fra representanten Moxnes og til mitt svar av 8. juli 2022 til representanten Nyholt. Det er ikke naturlig for norske myndigheter å uttale seg om britiske rettsvesens og myndigheters behandling av spørsmålet om utlevering til USA. Storbritannia er tilsluttet Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) og er dermed bundet av de samme menneskerettslige forpliktelsene som Norge på dette området. Spørsmål om utlevering er der, som her i Norge, gjenstand for domstolsbehandling, og skal skje i tråd med EMK. For øvrig forventer vi at både Storbritannia og USA overholder sine internasjonale menneskerettighetsforpliktelser i denne saken.