Historisk arkiv

Svar på spørsmål om rettferdig og varig fred i Ukraina

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Støre

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Anniken Huitfeldts svar på et spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) om hva regjeringen og Utenriksdepartementet gjør med oppfordringen fra FN om å øke støtten til diplomatisk innsats for å oppnå en rettferdig og varig fred i Ukraina.

Skriftlig spørsmål nr. 1882 (2022-2023)
Datert 31.3.2023

Fra representanten Bjørnar Moxnes (R) til utenriksministeren:

Hva gjør regjeringen og Utenriksdepartementet for å følge opp oppfordringen til medlemsland og internasjonale organisasjoner om å øke støtten til diplomatisk innsats for å oppnå en rettferdig og varig fred i Ukraina, i henhold til resolusjonen fra FNs generalforsamling 23. februar 2023, som 141 av 193 land stemte for, herunder Norge?

Utenriksministerens svar:

Russlands fullskala invasjon av Ukraina er et klart brudd på folkeretten og FN-pakten. Dette synet deles av et stort og stabilt flertall av FNs medlemsland. Flere viktige avstemninger, sist resolusjonen fra 23. februar i år bekrefter dette.

En rettferdig fred må være basert på Ukrainas suverenitet og territorielle integritet. Nansen-programmet for Ukraina, som alle partier på Stortinget unntatt Rødt har gitt sin støtte til, bidrar til dette. Vi støtter Ukraina med militært utstyr og opplæring slik at de skal kunne stå imot den russiske aggresjonen. Vi bidrar også med sivil støtte for å bidra til at ukrainske myndigheter fortsatt skal kunne levere grunnleggende tjenester, som igjen er en forutsetning for at Ukraina skal kunne fortsette kampen.  

Ukraina må selv avgjøre når de vil begynne fredsforhandlinger og hvilke vilkår de vil forhandle på. Dersom ukrainske myndigheter ønsker det, er Norge villige til å bistå dem i en forhandlingsprosess.