Svar på spørsmål om nedleggelse av generalkonsulat
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Støre
Utgiver: Utenriksdepartementet
Svar til Stortinget | Dato: 25.10.2022
Mottaker: Stortingets kontor, Ekspedisjonskontoret
Utenriksminister Anniken Huitfeldts svar på et spørsmål fra Ingjerd Schou (Høyre) om hvordan nedleggelsen av generalkonsulatet i Houston, Texas, vil påvirke Norges arbeid med å ivareta de diplomatiske båndene til Norges viktigste allierte.
Skriftlig spørsmål nr. 138 (2022-2023).
Datert 17.10.2022
Fra representanten Ingjerd Schou (H) til utenriksminister Anniken Huitfeldt:
Hvordan vil nedleggelsen av generalkonsulatet i Houston, Texas, påvirke Norges arbeid med å ivareta de diplomatiske båndene til Norges viktigste allierte?
Utenriksministerens svar:
Nedleggelsen av generalkonsulatet i Houston er et resultat av en større reformprosess i utenrikstjenesten, et endret sikkerhetslandskap i Europa og en prioritering av utenrikstjenestens begrensede ressurser.
USA er Norges viktigste allierte, har grunnleggende betydning for vår utenriks- og sikkerhetspolitikk og er viktig for norsk økonomi og for norske arbeidsplasser. Våre bilaterale relasjoner til USA er svært gode og samarbeidet utvides på en rekke områder. USA er vertskap for utenrikstjenestens største diplomatisk tilstedeværelse og de diplomatiske båndene, som primært håndteres fra Washington DC, påvirkes ikke av nedleggelsen.
Næringsfremme mot det amerikanske markedet forblir en viktig prioritering for regjeringen. Houston-området og Mexico-gulfen er et viktig marked for norsk leverandørindustri, og Texas byr på mange muligheter for norske bedrifter innen alt fra fornybar energi til romindustrien. Det skal norske myndigheter fortsatt støtte opp om. Interesser i Houston-området skal ivaretas av ambassaden i Washington DC, generalkonsulatene i San Francisco og New York, og ikke minst Innovasjon Norge og Norwep som blir værende i Houston.