Svar på spørsmål om Kina og militært utstyr til Russland
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Støre
Utgiver: Utenriksdepartementet
Svar til Stortinget | Dato: 17.02.2023
Mottaker: Stortingets kontor, Ekspedisjonskontoret
Utenriksminister Anniken Huitfeldts svar på et spørsmål fra Rasmus Hansson (MDG) om hva regjeringen gjør for å verifisere påstander om at Kina har gitt militært utstyr til Russland - utstyr som nå brukes i Ukraina - og hva regjeringen eventuelt vil gjøre hvis påstandene stemmer.
Skriftlig spørsmål nr. 1261 (2022-2023).
Datert 07.02.2023
Fra representanten Rasmus Hansson (MDG) til utenriksministeren:
Wall Street Journal hevder at Kina skal ha gitt militært utstyr til Russland som nå brukes i Ukraina. Dersom dette er riktig, så vil det bidra til å øke lidelsene til den ukrainske befolkningen. Hva gjør regjeringen for å verifisere disse påstandene, og hvis påstandene stemmer, hva vil det ha å si for regjeringens Kina-politikk, og vil regjeringen i så fall vurdere strengere restriksjoner for import av kinesiske varer til Norge?
Utenriksministerens svar:
Jeg er enig i at land som aktivt støtter Russlands krigføring, bidrar til de tap og lidelser aggresjonskrigen medfører. Norge har, sammen med allierte og likesinnede land, fordømt land som har støttet Russlands krigshandlinger materielt.
Siden Russlands folkerettsstridige invasjon av Ukraina for ett år siden, har Kina unnlatt å ta klar avstand fra den russiske krigføringen. Kinesiske myndigheter sier de er nøytrale i konflikten, men har også ved flere anledninger uttrykt forståelse for Russlands posisjoner, og har holdt fast ved det strategiske partnerskapet med Russland.
Vi har notert oss med bekymring rapportene om at kinesiske selskaper skal ha eksportert utstyr og teknologi til Russland som kan brukes til både sivile og militære formål.
For regjeringen har det vært avgjørende å kommunisere tydelig til kinesiske myndigheter at Kina må bruke sin innflytelse overfor Russland til å få en slutt på krigen. Dette budskapet har vi stått sammen med allierte og partnere om. Da jeg møtte den kinesiske utenriksministeren under FNs generalforsamling i september i fjor, understreket jeg behovet for å stå opp for FN-pakten og Ukrainas territorielle integritet. I den løpende dialogen vår med kinesiske myndigheter, blant annet gjennom vår ambassade i Beijing, har krigen i Ukraina vært et svært viktig tema. Vi vil fortsette å bruke de møteplassene vi har med kinesiske myndigheter til å ta opp bekymringer og fremme våre posisjoner om krigen i Ukraina.