Svar på spørsmål om Kina og krigen i Ukraina
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Støre
Utgiver: Utenriksdepartementet
Svar til Stortinget | Dato: 14.03.2022
Mottaker: Stortingets kontor, Ekspedisjonskontoret
Utenriksminister Anniken Huitfeldts svar på et spørsmål fra Guri Melby (V) om hvilke initiativer regjeringen har tatt ovenfor kinesiske myndigheter for å redusere kinesisk økonomisk støtte til Russland, sett i lys av den pågående angrepskrigen i Ukraina.
Skriftlig spørsmål nr. 1493 (2021-2022).
Datert 07.03.2022
Fra representanten Guri Melby (V) til utenriksministeren:
Hvilke initiativer har regjeringen tatt ovenfor kinesiske myndigheter for å redusere kinesisk økonomisk støtte til Russland, sett i lys av den pågående angrepskrigen i Ukraina?
Utenriksministerens svar:
Slik statsministeren redegjorde for i Stortinget 3. mars, har Norge klart fordømt Russlands invasjon av Ukraina. Ukraina kjemper for fred, demokrati og for en verdensorden hvor vi løser konflikter med fredelige midler, ikke militærmakt. De kjemper for et internasjonalt samfunn hvor regler og ikke tvangsdiplomati, bestemmer forholdet mellom stater.
Norge har i FNs sikkerhetsråd og i generalforsamlingen arbeidet sammen med likesinnede for at verdenssamfunnet fordømmer invasjonen. Det historiske vedtaket under spesialsesjonen i FNs generalforsamling 3. mars var viktig. Et klart flertall – 141 land – fordømte Russlands bruk av militærmakt og folkerettsbrudd overfor Ukraina og slo fast at Russlands aggresjon mot Ukraina er et klart brudd på FN-pakten.
Sammen med de nordiske og baltiske land gjorde vi vårt syn klart etter avstemmingen. Vi understreket vår fulle støtte til FN-pakten, til prinsippet om respekt for staters suverenitet og territoriell integritet, og likhet for alle FNs medlemsland. Vi sa tydelig at vi står sammen med Ukraina og landets befolkning. Vi understreket at Russland må trekke tilbake alle sine styrker fra ukrainsk territorium og engasjere seg i dialog og diplomati. Sivile må beskyttes og nødhjelp må komme uhindret frem til de som trenger det.
Disse synspunktene har vi også fremmet direkte overfor Kina, som er en viktig aktør med betydelig diplomatisk, politisk og økonomisk tyngde. Vi har gitt uttrykk for skuffelse over at Kina valgte å avstå i avstemningen i FN. Vi har videre oppfordret Kina til å fordømme Russlands angrep.
Slik statsministeren redegjorde for i Stortinget 3 mars, har Norge sluttet opp om sanksjonspakkene vedtatt av EU og er i ferd med å gjennomføre disse i norsk rett. Jo flere som støtter opp om sanksjonene, jo større effekt vil sanksjonene ha. Bred internasjonal støtte gir tiltakene økt legitimitet og styrket effektivitet.
Vi vil fortsette å arbeide for at verdenssamfunnet fortsetter å ta klar avstand fra Russlands angrep på Ukraina. Medlemmer av FNs sikkerhetsråd har et særlig ansvar for å bidra til internasjonal fred og sikkerhet. Dette gjelder også Kina.