Historisk arkiv

Svar på spørsmål om bistandsprogrammet mot marin forsøpling og mikroplast

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Støre

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereims svar på et spørsmål fra Ingjerd Schou (H) om hvordan regjeringen planlegger å følge opp bistandsprogrammet mot marin forsøpling og mikroplast i og etter 2024.

Skriftlig spørsmål nr. 2566 (2022-2023)
Datert 16.06.2023

Fra representanten Ingjerd Schou (H) til utviklingsministeren:

Hvordan planlegger regjeringen å følge opp bistandsprogrammet mot marin forsøpling og mikroplast i og etter 2024?

Utviklingsministerens svar:

Norge har lenge arbeidet for å bekjempe det raskest voksende miljøproblemet i verden, plastforurensning og marin forsøpling. Det har også vært en ambisjon å få etablert en forpliktende global avtale mot plastforurensing.  Forhandlingene om dette er i gang, med et mål om å ha en ferdig avtale innen utløpet av 2024.  

Som del av denne norske satsingen ble bistandsprogrammet mot marin forsøpling og mikroplast opprettet i 2018, med en planlagt ramme på 1,6 mrd kroner innen utgangen av 2022.  I 2021 ble programperioden utvidet til utgangen av 2024. Til og med 2022 er det utbetalt 1 186 mill kroner.  Om planene for forbruk ut programperioden følges vil målet om 1,6 mrd blir nådd.

En nylig midtveisgjennomgang vurderte programmet generelt positivt og at det har gitt moderat til store bidrag til å nå målsettingen om å forebygge og kraftig redusere omfanget av marin forsøpling fra store kilder i utviklingsland, hovedsakelig i raskt voksende land i Asia med lange kystlinjer.

Gjennom bistandsprogrammet har Norge plassert seg som ett av de landene som tar finansiering av tiltak mot plastforurensning og marin forsøpling på alvor, noe som bidrar til en god forhandlingsposisjon i de pågående forhandlingene om en global avtale mot plastforurensing.

Bistandsprogrammet vil videreføres ut 2024 slik regjeringen har planlagt.  Vi er nå i gang med å vurdere om og hvordan bistandsprogrammet vil videreføres etter dette. For en ny fase vil det bli viktig å kunne støtte opp under gjennomføringen av den kommende globale avtalen. Det er foreløpig for tidlig å kunne si noe konkret om hva som vil bli rammene for en videreføring av bistandsinnsatsen mot plast, og særlig marin forurensing, men regjeringen vil komme tilbake til dette på et senere tidspunkt.