Historisk arkiv

G-269/82

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Willoch

Utgiver: Departementene

Endringer i skifteloven og vergemålsloven av betydning foroverformynderienes arbeid

10492182 A-O JSW/ck
15.12.1982
Overformynderiene
G-269/82

Endringer i skifteloven og vergemålsloven av betydning foroverformynderienes arbeid

1. Grensen for overformynderiets forvaltningsplikt vergemålsloven § 63.

Ved lov 11. juni 1982 nr. 49 har Stortinget endret bl.a. § 63 i vergemålsloven. Paragrafen har nå denne ordlyd:

"Utgjør midlene mindre enn et beløp fastsatt av departementet, plikter overformynderiet ikke å forvalte dem. Overformynderiet kan i så fall bestemme at pengebeløp skal settes inn i bank, og gi bankboken påtegning om hvor meget vergen til enhver tid har rett til å heve."

Loven trer i kraft 1. januar 1983.

Endringen betyr for det første at grensen for forvaltningsplikten - som tidligere var fastsatt i selve loven til kr 5 000,- - nå skal fastsettes av Justisdepartementet. Dermed kan grensen justeres i takt med endringer i pengeverdien, uten at det er nødvendig med formell lovendring.

Grensen i henhold til første ledd i § 63 er fastsatt av Justisdepartementet ved forskrift av 1. desember 1982. med virkning fra 1. januar 1983 til kr 20 000,-. Når det gjelder fastsettelsen av grensen, kan man vise til justiskomiteens merknader i Innst. 0. nr. 75 (1981-82) side 4 og til Ot.prp. nr. 50 (1981-82) side 7. Av praktiske grunner vil Justisdepartementet søke å unngå at justering blir foretatt for ofte.

Etter § 63 annet og tredje ledd slik bestemmelsen lød før lovendringen, gjaldt som kjent den regel at når den umyndiges midler hadde mindre verdi enn kr 5 000,-, måtte overformynderiet påby at pengebeløp skulle innsettes i bank med begrenset rådighet for vergen - men slik at beløp under kr 3 000,- i alle tilfeller kunne utbetales til vergen. Denne ordningen er opphevet. Etter paragrafens annet ledd, slik det nå lyder, kan overformynderiene etter eget skjønn velge å påby pengebeløp innsatt i bank, når den umyndige midler ikke overstiger grensen i henhold til første ledd. Av denne grunn er det heller ikke nødvendig å fastsette noen grense for når vergene kan få utbetalt pengebeløpet.

Under behandlingen i Stortinget ble det lagt til grunn at pålegg om innsetting i bank etter annet ledd bare måtte være aktuelt i særlige tilfeller. I utgangspunktet bør vergen som den naturlige forvalter på vegne av den umyndige, få disponere midlene fullt ut selv, når disse ikke overstiger grensen som settes i medhold av første ledd. (Innst.O. nr. 75 (1981-82) avsnitt 112.)

Det er også grunn til å være klar over at vergen har en selvstendig plikt til å sette pengebeløp inn i bank på den umyndiges navn, dersom det ikke er aktuelt for overformynderiet å beslutte bankinnskudd med rådighetsinnskrenkning etter vergemålsloven § 63 annet ledd. Vergens plikt til å sette pengebeløp inn i bank er fastsatt i lovens § 53.

2. Endringer i reglene om dødsboer med umyndig loddeier.

Ved endring i skifteloven § 87 a har man utvidet adgangen til privat skifte i dødsboer med umyndig loddeier. Tidligere var det som kjent bare adgang til privat skifte i slike boer. dersom den samlede arvelodd som ville tilfalle den umyndige ble antatt ikke å ville overstige beløpsgrensen i vergemålsloven § 63 (grensen for overformynderiets plikt til å forvalte umyndiges midler). Denne adgangen til umiddelbart privat skifte, med vilkår som tidligere, er beholdt. Men også når den umyndiges arvelodd overstiger den nevnte beløpsgrense kan boet nå overlates til privat skifte. Men i disse tilfeller skal skifteretten, før boet blir overlatt til privat skifte, fremskaffe visse opplysninger til bruk for den umyndiges verge (og overformynderiet) under det private skifte. Det skifteretten etter § 87 a annet ledd skal foreta seg er følgende:

1. Boet skal registreres.

2. Preklusivt proklama skal utferdiges.

3. Ut fra opplysningene under punktene 1 og 2 og opplysninger om hvem som er arvinger i boet, skal skifteretten rent skjønnsmessig beregne den omtrentlige verdi av den umyndiges arvelodd. Skifteretten kan også innhente andre opplysninger dersom det i særlige tilfeller er nødvendig for å vurdere boets formue. Men det er viktig å være oppmerksom på at formålet ikke er å sette opp en nøyaktig status for boet.

Dersom opplysningene bekrefter at den umyndiges arvelodd vil ligge over grensen etter vergemålsloven § 63, oversender skifteretten materialet til overformynderiet med underretning om at privat skifte er åpnet. Også vergen (og de øvrige arvinger) må naturligvis få dette materialet.

Den umyndiges interesser under det private skiftet skal ivaretas av vergen. Eventuell setteverge oppnevnes på vanlig måte. Det er ikke forutsetningen at overformynderiet skal delta i den private skiftebehandlingen eller føre noe aktivt tilsyn med det private skiftet. Men på bakgrunn av informasjonen fra skifteretten, bør overformynderiet ha saken til observasjon, f.eks. slik at dersom ikke et rimelig beløp blir overført til overformynderiets forvaltning som den umyndiges arvelodd innen en viss tid, kan overformynderiet ta kontakt med vergen. Man må imidlertid være klar over at den urnyndiges arvelodd kan bestå av kapitalmidler som ikke skal forvaltes av overformynderiet etter § 63, jf. § 62 i vergemålsloven (f.eks. fast eiendom eller løsøre). I så fall vil det ikke være noen indikasjon på misligheter under skiftet at overformynderiet ikke får overført midler til forvaltning innen rimelig tid. Dersom vergen ikke kan gi noen akseptabel forklaring på hvorfor skiftet tilsynelatende ikke er avsluttet med et rimelig resultat for den umyndige, kan det bli aktuelt for overformynderiet å begjære offentlig skifte. Overgang til offentlig skifte på dette tidspunktet vil imidlertid være forbundet med en del praktiske vanskeligheter.

Dersom overformynderiet på forhånd har kjennskap til forhold som kan medføre problemer med å ivareta den umyndiges interesser under et privat skifte, kan overformynderiet benytte seg av adgangen etter § 87 a annet ledd, til å begjære offentlig skifte allerede på grunnlag av underretningen fra skifteretten.

Privat skifte forutsetter ikke noe uttrykkelig samtykke fra overformynderiet, men vergen må samtykke i privat skifte, og pådrar dermed den umyndige et begrenset ansvar for avdødes forpliktelser. Ansvaret er begrenset til størrelsen av den arv den umyndige mottar. Er det flere umyndige loddeiere, hefter de solidarisk innenfor denne ramme.

Endringene i skifteloven § 87 a trer i kraft 1. januar 1983. Dødsfallstidspunktet er avgjørende for hvilke regler som skal anvendes i det enkelte dødsbo.

Per Holm
ekspedisjonssjef

Jens-Sveinung Wegner
utredningskonsulent