Historisk arkiv

Historisk trepartskonferanse i Shanghai

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

– Samarbeid mellom partene i arbeidslivet og myndighetene er grunnleggende for et godt arbeidsliv og for velferdssamfunnet, sa arbeidsminister Hanne Bjurstrøm på den norsk-kinesiske trepartskonferansen i Shanghai i dag, hvor hun innledet sammen med LO-leder Roar Flåthen og NHO-sjef John G. Bernander.

– Samarbeid mellom partene i arbeidslivet og myndighetene er grunnleggende for et godt arbeidsliv og for velferdssamfunnet, sa arbeidsminister Hanne Bjurstrøm på den norsk-kinesiske trepartskonferansen i Shanghai i dag, hvor hun innledet sammen med LO-leder Roar Flåthen og NHO-sjef John G. Bernander.

Om lag 60 deltakere fra Kina og Norge var samlet i den norske paviljongen på Shanghai Expo, og det var første gang at myndigheter, fagbevegelse og arbeidsgiverorganisasjoner i de to land møttes for å diskutere betydningen av trepartssamarbeidet for arbeidsliv og samfunn.

– Kina er en stor aktør i verdensøkonomien og har helt andre utfordringer og vilkår enn vi er vant med i Norge. Men vi opplever svært stor interesse og nysgjerrighet fra kinesisk side for våre erfaringer fra trepartssamarbeidet, og jeg har tro på at de kan komme til nytte i den videre utviklingen av den kinesiske samfunnsmodellen, sier arbeidsministeren.

 
Det ble også tid til en omvisning på den kinesiske Expo-paviljongen. Guiden fortalte at de forgylte blomstene i bakgrunnen er solsikker og lotusblomster, som egentlig ikke kan vokse på samme sted – hvorpå LO-leder, arbeidsminister og NHO-sjef prompte så symbolikken.
Flere bilder fra besøket på Flickr

Både LO og NHO har i flere år samarbeidet med sine kinesiske søsterorganisasjoner om organisasjonsutvikling og overføring av norske erfaringer og praksis i arbeidslivet, og gjennom møtet i dag er også myndighetene i begge land engasjert på høyt nivå. 

– At vi nå har fått forankret trepartssamarbeidet hos sentrale myndigheter i Kina, vil gjøre det mye lettere for fagbevegelsen å nå fram lokalt, sier LO-leder Roar Flåthen, som også var overrasket over hvor konkret den kinesiske viseministeren var i sine ønsker om veien videre. I sin innledning la Flåthen vekt på at å få etablert et anstendig arbeidsliv i Kina ikke bare har betydning for mange millioner kinesiske arbeidere, men også for arbeidere i kinesiske bedrifter som i økende grad etablerer seg på andre kontinenter.

– John G. Bernander i NHO var også meget tilfreds med dagens konferanse. – Vi ble enige med vår kinesiske søsterorganisasjon om å utvide samarbeidet vårt til også å gjelde felles bestrebelser for å implementere internasjonal anerkjente arbeidslivsstandarder, forteller han, og legger til at siden samarbeidet startet i 1986, har NHO kurset mer enn 2000 kinesiske ledere i blant annet personalpolitikk og bedrifters samfunnsansvar.

Kristine Nergaard, forskningskoordinator i FAFO, holdt foredrag om prinsippene for den norske modellen for trepartssamarbeid, og hvordan den virker i praksis. Prinsippene om tarifflønn og ikke minstelønn, frontfagsmodellen, lønnsforhandlinger og fredsplikt var temaer som vakte interesse og førte til spørsmål fra de kinesiske deltakerne.

Visearbeidsminister Yang Zhiming sa i sin innledning at Kina ser på Norges trepartsmodell som ”meget sterk”. Et gjennomgangstema hos de kinesiske innlederne var målet om et ”harmonisk og stabilt” arbeidsliv og samfunn. Det ble trukket fram at med rask økonomisk utvikling må landet vente seg flere arbeidskonflikter i tiden som kommer, og de leter etter gode mekanismer for å bedre forholdene i arbeidslivet og holde et lavt konfliktnivå.