Historisk arkiv

Rapport om svindel med sykepengeordningen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Proba samfunnsanalyse har undersøkt mulig svindel med sykepengeordningen. En spørreundersøkelse blant NAV-ansatte og et ekspertpanel viser at er det sterke indikasjoner på at vi må ta dette på høyeste alvor.

Proba samfunnsanalyse har på oppdrag for Arbeidsdepartementet gjort en studie for å få bedre kunnskap om mulig svindel med sykepengeordningen. En spørreundersøkelse blant NAV-ansatte og et ekspertpanel viser at er det sterke indikasjoner på at vi må ta dette på høyeste alvor.

– Det er alvorlig at NAV-ansatte rapporterer mistanke om økonomisk kriminalitet, sier statsråd Hanne Bjurstrøm.

NAV-ansatte mistenker mottakere for å la være å informere om endringer i arbeidsevne, at en sykmeldt jobber mer enn oppgitt ved gradert sykmelding,  at personer jobber svart mens de får sykepenger, eller gir uriktig informasjon om arbeidsevne for å få sykepenger i stedet for dagpenger. Dette er noen av de viktigste eksemplene.

Andre former for svindel som mistenkes er at personer kan manipulere legen, eller at legen har lite kunnskap om arbeidsliv, tilrettelegging/gradert sykmelding. Det er relativt få NAV-ansatte som tror at arbeidsgivere og leger er delaktige i svindelen. Ekspertpanelet antar at svindelen trolig er større på store steder enn små steder, i og med at forholdene på små steder er mer gjennomsiktige.

Det er første gang det gjennomføres en studie av denne typen. Forskernes anslag gjelder utbetalinger fra folketrygden, og ikke svindel av egenmeldinger eller arbeidsgivers utgifter til sykepenger.

– Arbeids- og velferdsetaten prioriterer kampen mot trygdesvindel.  Ved en intern omfordeling i etaten ble arbeidet for å avdekke svindel styrket med 5 millioner kroner i 2011. I tillegg er et spesialisert team under oppbygging i etaten som relativt raskt skal behandle de alvorligste sakene, sier Bjurstrøm.

Statsråden understreker at misbruk av trygdeordninger undergraver tilliten som velferdsstatens ordninger bygger på. Det er et moralsk problem når noen få er gratispassasjerer og snylter på fellesskapet.

Departementet er også innstilt på å kartlegge omfanget av svindel for andre stønader i Folketrygden. Siktemålet er å etablere tiltak som skal bekjempe trygdesvindel.

 

Last ned rapporten
Misbruk av sykepengeordningen i folketrygden (pdf 0,8 mb)