Arbeidsministre: Sosial dumping i Norden skal kartlegges
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Arbeidsdepartementet
Nyhet | Dato: 14.09.2012
Uakseptabelt lave lønner og dårlige arbeidsvilkår for innvandrere er et utbredt problem i Norden. De nordiske arbeidsministrene ser alvorlig på saken og skal nå utrede rekkevidden av problemet for å kunne innrette tiltakene riktig framover.
Uakseptabelt lave lønninger og dårlige arbeidsvilkår for innvandrere er et utbredt problem i Norden. De nordiske arbeidsministrene ser alvorlig på saken og skal nå utrede rekkevidden av problemet for å kunne innrette tiltakene riktig framover.
– Problemet med sosial dumping er utbredt, men vanskelig å få overblikk over. Vi vil derfor få kartlagt de ulike typene arbeidskraftmobilitet og utfordringene som henger sammen med dem. En del av dette er å se hvordan vi i Norden kan samarbeide om implementeringen av EUs utstasjoneringsdirektiv, sier Hanne Bjurstrøm, leder for de nordiske arbeidsministrenes møte på Svalbard 12.–14.9.
– Mulighetene for å utveksle arbeidskraft mellom Nord- og Sør-Europa skal også utredes. Dessuten skal språkproblematikken legges under lupen – skal språkkunnskaper virkelig være en forutsetning for å få jobb, eller kan jobben i høyere grad være en innfallsport til språket? sier Bjurstrøm.
"Alle vinner på tjenestemobilitet"
Norden opplevde en økt arbeidsinnvandring da de sentral- og østeuropeiske landene ble med i EU i 2004 og 2007. Problemene med uakseptabelt dårlige arbeidsvilkår eller lav lønn, også kalt sosial dumping, har økt under den økonomiske krisen, da konkurransen om jobbene har blitt hardere.
Baard Meidell Johannesen fra NHO karakteriserte tjenesteinnvandring som vinn-vinn-vinn: Mottakerlandet får gjort en jobb, men uten at velferdsordningene kan bli satt under press. Avsenderlandet får inntekter og næringsutvikling.
Like vilkår grunnleggende prinsipp
Loa Brynjulfsdóttir, generalsekretær ved Nordens Faglige Samorganisasjon, påpeker at de nordiske landene i alle situasjoner må gå ut fra likebehandlingsprinsippet for å unngå sosial dumping.
– Likebehandlingsprinsippet er en hjørnestein i den nordiske arbeidsmarkedsmodellen – de som kommer inn og arbeider fra andre land, skal ha samme rettigheter og vilkår som de som bor i landet fra før. I dag kan innvandrere som har kommet hit på grunn av jobb, bli snytt for en del av rettighetene sine til tross for at det ikke synes på papiret, for eksempel feriepenger, sier Brynjulfsdóttir.
Nordisk ministerråd lanserer i november resultatene fra globaliseringsprosjektet som har gransket mønstre for migrasjon, arbeidsvilkår og rekrutteringspraksis for arbeidsinnvandrere fra Sentral- og Øst-Europa.