Historisk arkiv

Presiserer reglene for dagpenger til sesongarbeidere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Arbeids- og velferdsetaten vil gjennomgå og presisere rundskriv og retningslinjer når det gjelder dagpenger til arbeidstagere som blir permittert på grunn av sesongsvingninger.

Vinteren 2010–2011 foretok Arbeids- og velferdsdirektoratet en presisering av reglene for hvordan etaten skal vurdere permitteringer i forbindelse med sesongvariasjoner. Selve reglene ble ikke endret, men presiseringen førte til en innstramming i mange fylker der praksis måtte justeres. Bakgrunnen for gjennomgangen var en viss usikkerhet om hvorvidt reglene ble praktisert likt i alle fylker.

Presiseringen av reglene vinteren 2010–2011 har i ettertid ført til en rekke henvendelser om at permitterte ikke har fått dagpenger i tilfeller der permitteringene skyldes sesongsvingninger. For å bringe klarhet i dette ba departementet om en redegjørelse fra Arbeids- og velferdsetaten.

Redegjørelsen, som nå foreligger, bekrefter at den nevnte presiseringen av reglene førte til en innstramming av praksis. Presiseringen klargjør at årsaken til permittering, dersom permitteringen skal gi rett til dagpenger, må være mangel på arbeid eller andre forhold som arbeidsgiveren ikke kan påvirke.

Arbeids- og velferdsetaten vil nå se nærmere på rutinene og mulige forbedringer, slik at det sikres korrekte avgjørelser, bedre forståelse av permitteringsårsaken i det enkelte tilfelle, og likebehandling av like tilfeller. Rundskriv og retningslinjer vil bli gjennomgått og presisert.

– Jeg er tilfreds med den gjennomgangen direktoratet har gjort og de tiltak de allerede har iverksatt og vil iverksette. Departementet vil fortsatt holde seg orientert om arbeidet og følge utviklingen i disse sakene, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm.