Historisk arkiv

Utreder pensjonstrygden for sjømenn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Regjeringen oppnevnte fredag 19. april et offentlig utvalg som skal utrede tilpasninger av pensjonstrygden for sjømenn til prinsippene i pensjonsreformen.

Utvalget skal utrede og foreslå en varig pensjonsløsning i tråd med prinsippene i pensjonsreformen for arbeidstakere som i dag er omfattet av lov om pensjonstrygd for sjømenn. Det skal utredes både mulige tilpasninger i dagens lovfestede ordning, og en omlegging til en pensjonsløsning som er omfattet av reglene for private tjenestepensjoner. Utvalget er sammensatt av partene i næringen og pensjonseksperter, og skal ledes av Sissel Rødevand.

Pensjonstrygden for sjømenn er en lovfestet pensjonsordning opprettet i 1948. Pensjonsordningen er i dag tilpasset folketrygden og yter i hovedsak alderspensjon fra fylte 60 til 67 år. Pensjonen tjenes opp på grunnlag av opptjent fartstid.

I folketrygden er det innført alleårsopptjening, levealdersjustering, fleksibelt uttak av alderspensjonen fra 62 år og nye regler om regulering av pensjonene. Med virkning fra 2011 er det innført samme regulering av sjømannspensjon som alderspensjon i folketrygden.

Det er tidligere er varslet at det på lengre sikt skal foretas en bredere gjennomgang av pensjonsordningen for sjømenn i samråd med partene, med sikte på å finne fram til en varig løsning for pensjonstrygden for sjømenn tilpasset prinsippene i pensjonsreformen. Utvalget som nå er nedsatt er en oppfølging av dette.

Utvalgets mandat (.pdf)
Utvalgets_sammensetning (.pdf)