Historisk arkiv

Vellykket ungdomssatsing

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

– Det er utrolig viktig å ha noe å gjøre, og å kunne føle seg nyttig. Uten praksisplassen hadde jeg ikke vært der jeg er i dag, sier Anne Sebu Røllång fra Valdres.

Hun er en av ungdommene som har kommet seg videre i livet gjennom arbeidspraksis hos Fylkesmannen i Oppland. Torsdag 21.mars fikk arbeidsminister Anniken Huitfeldt møte 3 av ungdommene som deltar i eller har avsluttet arbeidspraksis hos Fylkesmannen. De tre gir alle uttrykk for at de er svært godt fornøyd med tilbudet de har fått gjennom NAV og Fylkesmannen.

-Jeg er veldig fornøyd med praksisplassen og den raske oppfølgingen jeg fikk hos NAV på Lillehammer. Praksisplassen gir meg viktig erfaring som jeg kan føre på CV-en, sier Magnus Haugli.

Gode resultater

Det var høsten 2010 at Fylkesmannen i Oppland tok kontakt med NAV Oppland med et ønske om at hver av de seks avdelingene hos Fylkesmannen skulle ta inn en ungdom på praksisplass.   Målgruppen var unge ledige under 25 år som var registrert hos NAV, og som ikke var kommet videre med skolegang eller arbeid. Siden den gang har både ungdom som av ulike grunner har droppet ut av videregående skole, og ungdom som ikke har fått jobb etter endt skolegang, vært innom ordningen. Prosjektet har fått navnet ”Ung i Oppland”.

Under besøket fikk statsråden høre om et prosjekt som kan vise til gode resultater. Av de seks som har avsluttet praksisperioden har tre begynt på videre utdanning, mens en har kommet i jobb. Nå er seks nye ungdommer i praksis i de ulike fylkesmannsavdelingene.

-Jeg gikk medier og kommunikasjon på videregående, men det var vanskelig å skaffe seg jobb etterpå. Nå jobber jeg blant annet med nettpublisering og fotografering hos Fylkesmannen, sier Andrea Husby. 

Utfordrer andre offentlige arbeidsgivere

Fylkesmann Kristin Hille Valla benyttet statsrådens besøk til å utfordre andre offentlige arbeidsgivere til å bli flinkere til å ta inn ungdom på praksisplass. Å legge til rette for dette er et lederansvar, framholdt Valla.