Historisk arkiv

Id-kort i renholdsbransjen på høring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

– Id-kort er et viktig tiltak i regjeringens innsats mot sosial dumping og vil bidra til å øke seriøsiteten i en kvinnedominert bransje. I samarbeid med partene i bransjen og Arbeidstilsynet har vi jobbet for å finne en god løsning, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm.

Arbeidsdepartementet har i dag sendt forslag om å innføre krav om id-kort i renholdsbransjen på høring. 

Det er enighet om at id-kortordningen i bygge- og anleggsbransjen har vært en stor suksess. Både bransjen selv og Arbeidstilsynet mener at ordningen har udelt positive effekter.

– Regjeringen ønsker å overføre de gode erfaringene med id-kort i bygge- og anleggsbransjen til renholdsbransjen, sier arbeidsministeren.

Ordningen for renholdsbransjen er i hovedtrekk den samme som i bygge- og anleggsnæringen, det vil si at grunnvilkåret for å få id-kort er at nærmere angitte registreringsplikter er oppfylt. Men ettersom det i renholdsbransjen er enkelte særskilte utfordringer, foreslår departementet noen tilleggskrav. Det vil bli opprettet et register over renholdsvirksomheter som har fått utstedt id-kort for sine ansatte. Dessuten vil det bli stilt krav om en HMS-erklæring.

– Registeret vil gi en bedre oversikt over aktørene i bransjen. Samtidig kan brukere av renholdstjenester forvisse seg om at den virksomheten de vurderer å benytte fyller vilkårene for å få id-kort, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm.

I høringsbrevet foreslås en ny forskrift om id-kort, som vil gjelde både for renholdsbransjen og for bygge- og anleggsbransjen. Samtidig foreslås enkelte justeringer i gjeldende forskrift for bygg og anlegg, særlig på grunnlag av Arbeidstilsynets og bransjens erfaringer med ordningen.

Høringsbrev om id-kort i renholdsbransjen