Historisk arkiv

Norge og Kina skal samarbeide om utfordringer knyttet til arbeidsmigrasjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

På en høynivå trepartskonferanse i Shanghai i dag ble arbeidsminister Hanne Bjurstrøm og viseminister Yang Zhiming i det kinesiske arbeidsdepartementet enige om å etablere et samarbeid om utfordringer knyttet til arbeidsmigranter.

 
Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm og visearbeidsminister i Kina, Yang Zhiming, etter møtet i dag der de ble enige om å styrke samarbeidet på arbeidslivsområdet. Foto: Kristin Hetle, AD.

  

På en høynivå trepartskonferanse i Shanghai i dag ble arbeidsminister Hanne Bjurstrøm og viseminister Yang Zhiming i det kinesiske arbeidsdepartementet enige om å etablere et samarbeid om utfordringer knyttet til arbeidsmigranter (”migrant workers”).

– Det var over all forventning at møtet vårt i dag skulle få et så konkret resultat, og jeg er veldig glad for at vi er blitt enige om straks å etablere et samarbeid mellom Kina og Norge på et så viktig område som vilkårene for denne gruppen, sier statsråden. Viseminister Yang Zhiming ønsker at et rammeverk for samarbeidet skal være klart allerede neste år. 

Samarbeidet skal blant annet fokusere på områdene arbeidskontrakter, anstendige lønnsvilkår, helse, miljø og sikkerhet og de spesielle utfordringene knyttet til arbeid i private hjem (”domestic workers”).

I Kina vil utfordringene særlig være knyttet til arbeidsvilkår og rettigheter for innenlandske arbeidsmigranter, det vil si arbeidstakere som reiser fra distriktene til jobb i byen. 

Fra norsk side vil samarbeidet både knyttes til kampen mot sosial dumping i Norge, og til sjupunktsstrategien for anstendig arbeidsliv i andre land. Det vil supplere avtalen som tirsdag ble undertegnet i Beijing om samarbeid mellom landenes arbeidstilsyn. 

– Omfanget av problemer er selvsagt svært forskjellig i våre to land, men det er også noen likheter i utfordringene vi står overfor som gjør gjensidig erfaringsutveksling svært nyttig, sier arbeidsministeren, som var spesielt glad for at hennes kinesiske kollega la vekt på at arbeidslivets parter må bli invitert til å delta i arbeidet både på kinesisk og norsk side.