Historisk arkiv

Sykefraværet øker fortsatt svakt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

– Vi kan ikke være tilfreds med at vi i 2011 har sett en økning i sykefraværet etter at det gikk markant ned i 2010. Dette viser behovet for de tiltakene som nå iverksettes, sier statsråd Hanne Bjurstrøm.

I 2. kvartal 2011 var sykefraværet 6,5 mot 6,3 prosent på tilsvarende tidspunkt i 2010. Det totale sykefraværet er redusert med 7,1 prosent fra 2. kvartal 2001 til 2. kvartal 2011, og det er fortsatt et stykke igjen til IA-avtalens målsetning om 20 prosents reduksjon.

– Vi er nå midt i iverksettelsen av de viktigste tiltakene i IA-avtalen. I dag sendes forslag om obligatorisk opplæring av legene på høring, i sommer kom nye regler som sikrer tidligere og tettere oppfølging av sykmeldte og veiledere for sykmeldere. Neste uke lanserer partene sitt skoleringsverktøy for arbeidslivet. Jeg har tro på at vi vil se effekter av dette framover, sier statsråden.

Andelen graderte sykefraværstilfeller har økt og var 24,0 prosent i 2. kvartal 2011. Gradert sykmelding er en kombinasjon av arbeid og sykepenger som kan benyttes når arbeidstakeren er delvis arbeidsufør.

– Hel eller delvis jobb kan være helsefremmende for mange. Økt bruk av gradert sykmelding har vært et sentralt mål i IA-avtalen, og det er gledelig å se at bruken av gradert sykmelding øker, sier statsråden.

Høring med forslag om obligatorisk opplæring av legene