Flere med nedsatt funksjonsevne skal komme i arbeid
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Arbeidsdepartementet
Pressemelding | Nr: 60 | Dato: 08.10.2012
Regjeringen foreslår flere tiltak for å styrke arbeidet med å inkludere personer med funksjonsnedsettelse i arbeidslivet.
– Vi vil at flere skal få mulighet til å bidra i arbeidslivet, og foreslår en bred satsing med blant annet dobling av tilskuddet til arbeids- og utdanningsreiser og lønnstilskudd til arbeidsgivere som ansetter personer med rett til arbeidsavklaringspenger. Vi vil også utpeke enkelte kommuner og etater som forbilder for inkludering i arbeidslivet, sier arbeidsminister Anniken Huitfeldt.
Dette er tiltakene:
- Regjeringen viderefører og styrker tiltakene i Jobbstrategi for personer med nedsatt funksjonsevne.
- Videre vil Regjeringen gjøre ordningen med arbeids- og utdanningsreiser permanent og landsomfattende.
- Regjeringen vil gjennomføre et nytt forsøk med lønnstilskudd til arbeidsgivere som ansetter personer som har rett på arbeidsavklaringspenger.
- Regjeringen vil også sette i gang et arbeid der utvalgte kommuner og statlige etater skal jobbe spesielt målrettet og systematisk for å inkludere personer med nedsatt funksjonsevne i arbeidslivet.
– Gjennom et aktivt arbeid kan vi bryte ned barrierer og holdninger som i dag holder mange utenfor arbeid. Vi vil gi den enkelte bedre muligheter til å komme i jobb, og dermed være en ressurs for samfunnet, sier arbeidsminister Anniken Huitfeldt.
Jobbstrategi for personer med nedsatt funksjonsevne
Gjennom Jobbstrategi for personer med nedsatt funksjonsevne satte Regjeringen i 2012 i verk nye tiltak og forsterket innsatsen spesielt rettet mot unge med nedsatt funksjonsevne. Tiltakene fra 2012 foreslås videreført i statsbudsjettet for 2013. Dette innebærer at Regjeringen viderefører:
- Forsøket med tilretteleggingstilskudd for arbeidssøkere med nedsatt arbeidsevne
- Forsøket med funksjonsassistanse i arbeidslivet
- Oppfølging ved bruk av mentorer
- Informasjons- og kompetanseutviklingsarbeid knyttet til strategien, i regi av Arbeids- og velferdsetaten
- Øremerkingen av 40 stillinger i Arbeids- og velferdsetaten
Regjeringen vil styrke jobbstrategien ytterligere i 2013, blant annet ved å knytte 400 flere tiltaksplasser til målgruppen.
Offentlige virksomheter som rollemodeller
Regjeringen vil velge ut noen statlige foregangsetater som rollemodeller for andre. Disse skal jobbe systematisk og målrettet med å inkludere unge med nedsatt funksjonsevne i arbeidslivet. Arbeidstilsynet og Statens Pensjonskasse er valgt ut til å være slike foregangsetater.
Etatene skal bidra til at unge med nedsatt funksjonsevne får praksis og arbeidserfaring i virksomheten, og høste erfaringer som andre virksomheter kan lære av. Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet vil delta med sikte på å bidra til at erfaringer overføres til andre statlige virksomheter.
Kommunene er også viktige arenaer for inkludering. Arbeidsdepartementet har, i samarbeid med KS, invitert kommunene Sandnes, Bergen, Sarpsborg og Lindesnes til å være foregangskommuner i å inkludere flere unge med nedsatt funksjonsevne i arbeidslivet. Arbeids- og velferdsetaten vil bistå kommunene med oppfølging og tilretteleggingsbistand. Samarbeidet skal ta utgangspunkt i virkemidlene i jobbstrategien med sikte på å få flere med nedsatt funksjonsevne i jobb. Målet er å få økt kunnskap om hva som fremmer og hva som hindrer arbeidsdeltakelse.
Nytt forsøk med lønnstilskudd
Regjeringen vil starte opp et nytt forsøk med lønnstilskudd til arbeidsgivere som ansetter personer med rett til arbeidsavklaringspenger. I tillegg til lønnstilskudd til arbeidsgiver vil det bli avsatt midler til oppfølging av arbeidsgiver og tiltaksdeltaker.
Erfaringer fra andre forsøk viser at god oppfølging av både deltaker og arbeidsgiver betyr mye for å lykkes. Aktiv oppfølging vil derfor være en del av forsøket, og det vil være aktuelt å prøve ut ulike former for oppfølging. Unge mottakere av arbeidsavklaringspenger skal prioriteres. Regjeringen forventer at dette tiltaket, sammen med jobbstrategien for personer med nedsatt funksjonsevne, skal bidra til at flere unge får en varig forankring i arbeidslivet. Det legges opp til at 300 deltakere vil komme inn på ordningen i løpet av 2013 (150 tiltaksplasser i gjennomsnitt).
Arbeids- og utdanningsreiser gjøres permanent og landsomfattende
Ordningen med arbeids- og utdanningsreiser skal tilrettelegge for økt deltakelse i arbeid og utdanning og bidra til at personer med nedsatt funksjonsevne ikke må takke nei til dette på grunn av manglende transporttilbud. Forsøksordningen ble evaluert i 2011, og evalueringen viser at arbeids- og utdanningsreiser bidrar til at flere personer med funksjonsnedsettelser kommer i arbeid og kan arbeide mer og lengre enn de ellers hadde kunnet gjøre. På bakgrunn av dette foreslår Regjeringen at forsøksordningen omgjøres til en permanent landsdekkende ordning. Bevilgningen til arbeids- og utdanningsreiser foreslås økt med 33 millioner kroner slik at samlet tilskudd blir 63 millioner kroner i 2013.