Historisk arkiv

Laveste sykefravær i IA-perioden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

– Det er gledelig å se at nedgangen i sykefraværet fortsetter. Sykefraværet er nå på det laveste nivået i hele IA-avtalens levetid. Sykefraværet har gått ned fra 6,5 til 6,0 prosent fra 2. kvartal 2011 til 2. kvartal 2012, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm.

Det er andre kvartal på rad at sykefraværet er på det laveste nivået siden den første IA-avtalen ble signert i 2001. Nedgangen i 2. kvartal 2012 gjelder begge kjønn, alle aldersgrupper, fylker og næringer. Nedgangen sammenlignet med annet kvartal i 2011 er på 7,6 prosent.

Fra og med 2. kvartal 2012 publiseres det også sesongjusterte sykefraværstall. Sesong­justerte tall gjør det mulig å sammenligne statistikk for et nytt kvartal med forrige kvartal i stedet for å sammenligne med samme kvartal året før, slik det hittil har vært gjort. Siden sykefraværet varierer betydelig gjennom året, vil de sesongjusterte sykefraværstallene gjøre det lettere å følge den løpende utviklingen i sykefraværet.

De sesongjusterte sykefraværstallene er også justert for influensa, og beskriver derfor den underliggende utviklingen rensket for influensavariasjoner.  Det sesongjusterte sykefraværet var i 2. kvartal 2012 6,4 prosent. Dette er 2,6 prosent lavere enn 1. kvartal 2012.

-Vi er på riktig vei mot målet i IA-avtalen om en nedgang i sykefraværet med 20 prosent. Siden 2. kvartal 2001 har sykefraværet gått ned med 14,2 prosent. Det er viktigere enn noen gang å sikre at alle partene i sykefraværsarbeidet er på banen for å bidra til fortsatt reduksjon, sier Bjurstrøm.

Dersom man ser på hele IA-perioden, er det sesongjusterte sykefraværet i 2. kvartal det laveste noensinne. Sammenlignet med det sesongjusterte sykefraværet for 2. kvartal 2001, er sykefraværet i 2012 11,7 prosent lavere.

Folketrygdens utgifter til sykepenger vil i 2012 utgjøre i størrelsesorden 37 milliarder kroner.  Dersom det sesongjusterte sykefraværet nå hadde vært like høyt som det var ved inngåelsen av IA-avtalen i 2001, ville folketrygdens sykepengeutgifter vært i underkant av 5 milliarder kroner høyere.